Hlavní obsah

Hackeři letos ukradli 21 miliard korun. V kybernetických měnách

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kybernetické měny se netěší popularitě pouze mezi běžnými střadateli a investory, ale také mezi kybernetickými zločinci. Ti se soustředí na krádeže virtuálních mincí stále častěji. Jen za prvních devět měsíců letošního roku si přišli na 927 miliónů dolarů, tedy zhruba 21 miliard korun.

Foto: Jim Urquhart, Reuters

Logo bitcoinu.

Článek

V porovnání s loňským rokem představuje cifra 21 miliard nárůst o 250 procent, jak upozornila americká společnost CipherTrace, která se specializuje na kybernetickou bezpečnost.

Právě na operace hackerů v uplynulých měsících se výzkumníci soustředili a jejich aktivity monitorovali. Jen těžko představitelnou sumu si vydělali především díky tomu, že se jim podařilo několikrát proniknout do nejrůznějších burzovních systémů a dalších internetových platforem, kde se dají virtuální mince pořídit.

Nejčastěji podle CipherTracu ukradli při jednom nájezdu kyberměny v hodnotě 20 až 60 miliónů dolarů. Jen ve třetím čtvrtletí letošního roku škody dosáhly hodnoty 173 miliónů dolarů, tedy více než 3,8 miliardy korun.

Škody jsou ještě vyšší

Výzkumníci navíc upozornili na to, že s ohledem na anonymitu virtuálních měn se jim s největší pravděpodobností nepodařilo zachytit všechny krádeže hackerů. Celkové škody budou tedy nejspíše ještě citelně vyšší.

„Máme informace o krádeži virtuálních mincí v hodnotě 60 miliónů dolarů (1,3 miliardy korun). Nikdo to ale nenahlásil, a tak to nemůžeme do celkové cifry škod započítat,“ prohlásil generální ředitel CipherTrace Dave Jevans.

Bitcoiny a další virtuální měny

Virtuálních měn existuje mnoho. Jednou z nejstarších a aktuálně nejpopulárnějších jsou tzv. bitcoiny. Ty vznikly už v roce 2009, větší popularitě se ale těší v posledních letech. Tato měna byla vytvořena tak, aby se nedala ovlivňovat žádnou vládou ani centrální bankou.

Kybernetické mince „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 milionů, což má být kolem roku 2140.

Bitcoiny a další kryptoměny se těší velké popularitě především coby prostředek pro investici. Kurzy však často kolísají. Evropský bankovní úřad kvůli tomu dokonce varoval spotřebitele, že neregulované virtuální měny představují velké riziko. Jejich vklady totiž nejsou nijak chráněny. [celá zpráva]

Ten zároveň upozornil, že kyberměny slouží velmi často k praní špinavých peněz. „Nikoliv krok, ale několik dlouhých mil jsou regulátoři pozadu proti kybernetickému podsvětí. Existuje pouze pár zemí, které skutečně uplatňují silné zákony proti praní špinavých peněz prostřednictvím virtuálních mincí,“ konstatoval Jevans.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám