Hlavní obsah

Splníme pravidla EU do konce roku, slíbilo Airbnb

– Brusel

Internetová společnost Airbnb zprostředkující ubytování se zavázala, že do konce roku splní podmínky Evropské unie pro ochranu spotřebitelů. Oznámila to eurokomisařka pro spravedlnost Věra Jourová s tím, že slíbené změny musí firma provést u všech jazykových verzí svých webů určených pro unijní trh.

Foto: Issei Kato, Reuters

Logo serveru Airbnb.

Článek

„On-line subjekty změnily způsob, jakým cestujeme, hledáme ubytování a trávíme dovolenou. Také jsou však povinny zcela dodržovat pravidla a převzít odpovědnost v případě problémů,“ uvedla Jourová s tím, že přístup společnosti ocenila. „Vítám skutečnost, že společnost Airbnb je ochotna učinit nezbytné změny, aby zajistila úplnou transparentnost a spotřebitelé přesně věděli, za co platí,“ dodala.

Firma mimo jiné přislíbila, že bude uvádět vždy celkovou cenu rezervace včetně poplatků za úklid a další služby. Pokud konečnou sumu nebude možné určit, budou o tom unijní zákazníci jasně informováni. Spotřebitelé z EU také budou při objednávání vědět, zda ubytování nabízí soukromý či profesionální hostitel, neboť se podle toho liší pravidla na ochranu spotřebitele.

V polovině července Evropská komise společně s úřady na ochranu spotřebitele zemí EU vyzvala Airbnb, aby do konce prázdnin přišlo s konkrétními kroky, jak uvede své smluvní podmínky do souladu se spotřebitelskou legislativou EU. Stávající smluvní podmínky totiž vedle sporného informování o cenách mají i kontroverzní ustanovení, ve kterých se spotřebitel vzdává některých práv, na která má v Unii nárok.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám