Hlavní obsah

Přes bitcoiny měl prát špinavé peníze. Řecký soud muže vydal do Ruska

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řecký nejvyšší soud schválil ruskou žádost o vydání Rusa Alexandra Vinnika, který je viněn z praní špinavých peněz prostřednictvím kybernetické měny bitcoin. Informovala o tom agentura AFP. O vydání Vinnika žádaly také Spojené státy a Francie.

Foto: Profimedia.cz

Alexander Vinnik

Článek

Bývalý provozovatel směnárenské platformy BTC-e byl v Řecku za mřížemi od zatčení loni v červenci na poloostrově Chalkidiki. Konečné rozhodnutí o jeho vydání je nyní na řeckém ministru spravedlnosti. Vinnik už dříve naznačil, že by vydání do Ruska přijal. Ve své vlasti je viněn z podvodů ve výši pouhých 9500 eur (asi 242.000 korun).

Americký soud ho loni obvinil z 21 trestných činů, počínaje krádeží identity, přes napomáhání k obchodu s drogami až po praní špinavých peněz. Americké ministerstvo financí udělilo bitcoinové burze BTC-e pokutu ve výši 110 miliónů dolarů (2,4 miliardy korun) za "úmyslné porušení" amerických zákonů pro boj proti praní špinavých peněz. Platforma je od té doby zavřená. Samotný Vinnik byl v USA odsouzen k zaplacení 12 miliónů dolarů.

Řecký nejvyšší soud už loni v prosinci odmítl odvolání Vinnika proti vydání do Spojených států. Vydán však nebyl.

Jedna z největších burz virtuálních měn

Platforma BTC-e, založená v roce 2001, se stala jednou z největších burz virtuálních měn na světě a podle americké justice byla silně závislá na zločincích. Údajně se podílela na vydírání prostřednictvím internetu a dalších kybernetických zločinech.

Vinnik se podle agentury AFP rovněž podílel na hackerském útoku na někdejší přední světovou bitcoinovou burzu Mt. Gox.

Bitcoiny a další virtuální měny

Virtuálních měn existuje mnoho. Jednou z nejstarších a aktuálně nejpopulárnějších jsou tzv. bitcoiny. Ty vznikly už v roce 2009, větší popularitě se ale těší v posledních letech. Tato měna byla vytvořena tak, aby se nedala ovlivňovat žádnou vládou ani centrální bankou.

Kybernetické mince „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 milionů, což má být kolem roku 2140.

Bitcoiny a další kryptoměny se těší velké popularitě především coby prostředek pro investici. Kurzy však často kolísají. Evropský bankovní úřad kvůli tomu dokonce varoval spotřebitele, že neregulované virtuální měny představují velké riziko. Jejich vklady totiž nejsou nijak chráněny. [celá zpráva]

Česká republika letos v březnu vydala do Spojených států údajného ruského hackera Jevgenije Nikulina, přestože o jeho vydání usilovalo také Rusko. Tehdejší ministr spravedlnosti Robert Pelikán rozhodnutí zdůvodnil tím, že v USA byl Nikulin stíhán pro závažnější trestné činy než v Rusku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám