Hlavní obsah

Nový Zéland může vydat zakladatele serveru Megauploadu do USA

Wellington

Novozélandský odvolací soud minulý týden potvrdil rozhodnutí soudu nižší instance, že zakladatel pirátského serveru Megaupload Kim Dotcom může být vydán do Spojených států, kde čelí obviněním z vydírání a porušování autorských práv. Jeho právník podle agentury Reuters oznámil, že se jeho klient ještě odvolá k nejvyššímu novozélandskému soudu.

Foto: Mark Coote, Reuters

Zakladatel Megauploadu Kim Dotcom

Článek

Odvolací soud nyní zamítl Dotcomovo odvolání a potvrdil rozhodnutí o vydání z minulého roku.

Americké úřady tvrdí, že internetový magnát německého původu a tři spoluobvinění spoluzakladatelé serveru Megaupload Mathias Ortmann, Bram van der Kolk a Finn Batato připravili filmová studia a nahrávací společnosti o více než 500 miliónů dolarů (přes 11 miliard Kč) a vydělali více než 175 miliónů dolarů (3,9 miliardy Kč) tím, že nabádali uživatele internetu k ukládání a sdílení obsahu chráněného autorskými právy.

V USA hrozí Dotcomovi 20 let vězení. Server Megaupload.com, který patřil mezi 15 nejnavštěvovanějších webů na světě, nechala americká justice na začátku roku 2012 zavřít kvůli tomu, že porušuje zákony o ochraně duševního vlastnictví.

Praní špinavých peněz a vydírání

Dotcom obvinění odmítá a tvrdí, že nemůže být zodpovědný za činy lidí, kteří se rozhodli využít jeho serveru k ilegálnímu stahování písniček nebo filmů. Američtí žalobci ale Dotcoma, který na Novém Zélandu získal povolení k pobytu, viní kromě porušování autorských práv i z praní špinavých peněz, vydírání a internetového podvodu.

Foto: Megaupload

Server Megaupload.com patřil mezi 15 nejnavštěvovanějších webů na světě.

"Můj právní tým si je jist, že (novozélandský) nejvyšší soud se mým odvoláním bude zabývat vzhledem k tomu, že jsou v sázce velmi významné právní otázky," reagoval Dotcom v prohlášení na verdikt odvolacího soudu. Zpochybnil přitom, jak soud interpretoval předpisy upravující autorská práva. "Jde o precedent a o jeho důsledky na Novém Zélandu v jiných případech," uvedl.

Dotcomovi obhájci už v předchozích soudních řízeních argumentovali tím, že narušení autorských práv není na Novém Zélandu trestným činem. Navíc podle nich neexistuje dostatek důkazů o tom, že se Dotcom a další představitelé Megauploadu spolčili s úmyslem spáchat trestný čin.

Jestliže nejvyšší soud Dotcomovo odvolání přijme a bude se jím zabývat, půjde o poslední Dotcomovo odvolání v rámci soudů. Nicméně ve snaze vyhnout se vydání do USA by mohl pokračovat v případě, že ministr spravedlnosti extradici schválí. Totiž i toto rozhodnutí může nechat prověřit justicí.

Reklama

Související témata:

Související články

Kim Dotcom je na mizině

Zakladatel serveru Megaupload Kim Dotcom se ocitl na mizině. Podnikatel obviněný z internetového pirátství uvedl, že od svého zatčení v roce 2012 na Novém...

Výběr článků

Načítám