Hlavní obsah

Hodnota bitcoinu klesla na nejnižší úroveň od konce loňského roku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Hodnota kybernetické měny bitcoin se v pátek propadla na nejnižší úroveň od loňského listopadu. Poptávka po bitcoinu i ostatních kryptoměnách klesá nejen kvůli slabšímu zájmu investorů, ale také v reakci na nedávné negativní komentáře globálních regulátorů a na kybernetické útoky na přední kryptoměnové burzy. Od počátku roku bitcoin ze své hodnoty ztratil 60 procent, uvedla agentura Reuters.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Pokles letos zažívají všechny virtuální měny. Nejznámější bitcoin v pátek na burze Bitstamp oslabil na 5774 USD (129 615 Kč), což je nejnižší úroveň od poloviny listopadu 2017. Zatímco za loňský rok zpevnil o více než 1300 procent, za letošní rok už téměř 60 procent ztratil a oproti prosincovému vrcholu je jeho cena nižší o 70 procent.

"Žádná z kryptoměn v současné době nesplňuje kritéria, která bychom u investice hledali, nadále doporučujeme extrémní opatrnost. Pád těchto měn ještě není u konce," prohlásil analytik Barclays Will Hobbs. Britská centrální banka ve čtvrtek varovala před kryptoměnami finanční sektor, protože tato aktiva mohou být vysoce nestabilní a nechráněná vůči podvodům.

Bitcoiny a další virtuální měny

Virtuálních měn existuje mnoho. Jednou z nejstarších a aktuálně nejpopulárnějších jsou tzv. bitcoiny. Ty vznikly už v roce 2009, větší popularitě se ale těší v posledních letech. Tato měna byla vytvořena tak, aby se nedala ovlivňovat žádnou vládou ani centrální bankou.

Kybernetické mince „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 miliónů, což má být kolem roku 2140.

Bitcoiny a další kryptoměny se těší velké popularitě především coby prostředek pro investici. Kurzy však často kolísají. Evropský bankovní úřad kvůli tomu dokonce varoval spotřebitele, že neregulované virtuální měny představují velké riziko. Jejich vklady totiž nejsou nijak chráněny. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám