Hlavní obsah

PlayStation 4 se chystá do důchodu. Výrobce si připravuje půdu pro pátou generaci

Novinky, lez

Televizní konzole PlayStation 4, respektive její vylepšené verze Slim a Pro, se stále těší poměrně velkým prodejům. Přesto se výrobce připravuje na odchod této generace do důchodu. Uvedl to výkonný ředitel Sony Interactive Entertainment John Kodera.

BEZ KOMENTÁŘE: PlayStation 4 ProVideo: archív výrobce

 
Článek

Hlava japonského herního gigantu o budoucnosti čtyřkové generace promluvila před investory tento týden. „PlayStation 4 vstupuje do konečné fáze svého životního cyklu,“ prohlásil Kodera.

Zároveň připustil, že prodeje virtuální helmy PlayStation VR nenaplnily očekávání. A to navzdory tomu, že jsou skvělé – v současnosti totiž neexistuje konkurenční headset, který by se prodával lépe.

Přesto se podle něj podnik v budoucnu soustředí především na podporu tradičních her, a to především exkluzivních titulů, které budou k dispozici pouze pro konzole od Sony.

Foto: archív výrobce

Krátce před Vánocemi je zájem o herní konzole i systémy pro virtuální realitu.

BEZ KOMENTÁŘE: Virtuální headset PlayStation VRVideo: archív výrobce

Čekání na novou pětku

O nové generaci se Kodera příliš nerozmluvil. Už delší dobu se nicméně šeptá v kuloárech o tom, že práce na nové pětce jsou již v plném proudu. Zástupci japonského elektronického gigantu ale zatím nechtějí nic prozradit. A na tom se pravděpodobně nic nezmění až do oficiálního představení.

Serveru Trusted Reviews se nicméně již podařily zjistit některé parametry chystaného PlayStationu. Srdcem by měl být již tradičně procesor od AMD, konkrétně by se mělo jednat o osmijádrový čip, který bude napojen na grafické jádro Vega.

Právě použití tohoto procesoru nasvědčuje, kdy by se mohla novinka objevit. Společnost AMD se totiž chystá odhalit nové procesory ještě v letošním roce, a tak by mohl být stejně jako v minulosti nový PlayStation představen na podzim. Načasování na předvánoční sezónu, kdy zákazníci dychtí po novinkách, je také vcelku logické.

Server NotebookCheck nicméně namítá, že Sony počítá až s využitím další generace čipsetů od AMD, která se objeví teprve v roce 2019. Že bude mít PlayStation 5 premiéru ještě letos, tedy rozhodně ještě není jisté.

Foto: archív výrobce

Sony PlayStation 4 Slim

Foto: archív výrobce

Sony PlayStation 4 Pro

Rekordní prodeje

Zkraje května se Sony pochlubilo, že prodeje čtvrté generace televizní konzole PlayStation pokořily pomyslnou hranici 75 miliónů kusů. To jinými slovy znamená, že po Vánocích – během prvního čtvrtletí – si konzole koupilo dalších pět miliónů lidí.

Za celý uplynulý rok to přitom bylo 20 miliónů. Právě tato čísla jasně ukazují, že zájem o čtyřky rozhodně nevadne, ale popularita se drží stále na stejné úrovni.

Sluší se nicméně podotknout, že ve zmiňovaných 75 miliónech prodaných kusů jsou započítány nejen dva nejnovější PlayStationy, které si odbyly premiéru na podzim roku 2016, ale také původní čtyřka. Ta byla na pultech obchodů k dostání už od roku 2013.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám