Hlavní obsah

Změní Trumpovo rozhodnutí? Kaspersky Lab se stěhuje do Švýcarska

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rázně reagovat na všechny kritické ohlasy v souvislosti s možnou ruskou špionáží se rozhodla ruská antivirová společnost Kaspersky Lab. Veškerou svou infrastrukturu proto podnik přesune do neutrálního Švýcarska. Jde o přímou reakci na slova amerického prezidenta Donalda Trumpa, který označil programy od Kaspersky Lab za nástroj špionáže a zakázal je úřadům v USA používat.

Foto: Pavel Golovkin, ČTK/AP

Jevgenij Valentinovič Kasperskij, šéf společnosti Kaspersky Lab a vývojář antivirových programů

Článek

„Společnost Kaspersky Lab připravuje podstatnou část své infrastruktury na přesun z Ruska do Švýcarska. K tomuto přestěhování důležitých procesních nástrojů dochází v rámci firemní Globální iniciativy pro transparentnost,“ uvedli zástupci společnosti.

Zdůraznili přitom, že přesun se týká zpracování a uchování uživatelských dat z řady regionů a softwaru včetně aktualizací detekce hrozeb. „Aby byla zajištěna celková transparentnost a integrita, Kaspersky Lab chce, aby na celou aktivitu dohlížela nezávislá třetí strana sídlící ve Švýcarsku,“ stojí v prohlášení podniku.

„Veškerá opatření, která v rámci iniciativy spouští, mají společný cíl – spolupracovat s dalšími stranami na řešení rostoucích problémů s nepřehledností na poli kyberbezpečnosti a upadající důvěrou. Ta je pro kybernetickou bezpečnost obzvláště důležitá, a Kaspersky Lab si je plně vědoma toho, že musí být neustále potvrzována skrz vzájemnou transparentnost a odpovědnost,“ uzavřeli zástupci společnosti.

Nové datové centrum nejpozději příští rok

Nové datové centrum by v Curychu mělo vzniknout nejpozději do konce roku 2019. Budou se v něm ukládat a zpracovávat veškerá data uživatelů z Evropy, Severní Ameriky, Singapuru, Austrálie, Japonska a Jižní Koreje. Výhledově se zde budou zpracovávat data i z dalších zemí.

Trump podepsal už na konci loňského roku zákon, který zakazuje úřadům v USA používat bezpečnostní software od ruské společnosti Kaspersky Lab. Důvodem je varování amerických bezpečnostních složek, že stejnojmenný antivirový nástroj může sloužit jako kremelský nástroj špionáže.

Foto: Evan Vucci, ČTK/AP

Americký prezident Donald Trump

Vztahy mezi USA a Ruskem jsou nyní poměrně napjaté. Kreml byl totiž opakovaně obviněn z kybernetických útoků na Spojené státy a ze snahy ovlivňovat loňské prezidentské volby. To nicméně Rusové opakovaně popřeli.

Spolupracovali s tajnou službou

Zástupci společnosti Kaspersky Lab označili již dříve obavy Američanů z možné špionáže za liché.

V minulosti nicméně zástupci ruského antivirového gigantu skutečně připustili, že spolupracovali s ruskou tajnou službou FSB. Zakladatel podniku Jevgenij Kasperskij navíc navštěvoval školu KGB.

„Jsme znepokojeni vazbami mezi některými zaměstnanci Kaspersky Lab, ruskými zpravodajskými službami a dalšími tamními vládními agenturami. Stejně znepokojivé je také ruské právo, podle něhož mohou tamní zpravodajské služby požadovat, nebo dokonce vymáhat spolupráci od Kaspersky Lab,“ uvedla americká administrativa v prohlášení.

Kaspersky Lab patří k největším antivirovým společnostem na světě. V různých zemích má více než 400 miliónů zákazníků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám