Hlavní obsah

Senát USA podpořil zachování síťové neutrality

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americký Senát se ve středu většinou hlasů přiklonil k zachování pravidel takzvané síťové neutrality, která v roce 2015 prosadila vláda prezidenta Baracka Obamy. Americká Federální komise pro spoje (FCC) ovládaná republikány loni v prosinci pravidla síťové neutrality zrušila.

Foto: mif, Novinky

Server (ilustrační foto)

Článek

Pro odvolání tohoto kroku a pokračující podporu dodržování neutrality, která zajišťuje svobodný a otevřený internet bez vnějších zásahů, se senátoři vyslovili většinou hlasů 52 ku 47. V dolní komoře Kongresu ale zřejmě zrušení dekretu FCC neprojde.

Přelomové rozhodnutí z roku 2015 zajišťovalo rovnocenný přístup k obsahu na internetu bez zásahu firem, které přístup zprostředkují. Ty měly zájem na tom, aby inkasovaly víc za poskytnutí rychlejších služeb nebo přístup k prémiovému obsahu.

Firmy jako AT, Comcast nebo Verizon za zrušení neutrality tvrdě lobbovaly s argumentem, že síťová neutralita podvazuje dynamiku inovací a odrazuje investory. Regulace internetu je v USA ožehavým tématem, odvětví bylo dosud jen pod velmi malým úředním dohledem.

Opatření FCC by mělo vstoupit v platnost příští měsíc. K blokačnímu stanovisku Senátu se musí vyslovit Sněmovna reprezentantů, která podle agentury AP nejspíš stanovisko senátorů nepodpoří. Výsledek hlasování v Senátu přesto demokratičtí kongresmani považují za velký úspěch, protože svoboda internetu je jejich dlouhodobé politické téma.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám