Hlavní obsah

Virtuální měny jsou bublina, varovaly před investicemi evropské dohledové instituce

Novinky, ort

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před vkládáním úspor do nejrůznějších kyberměn varovaly v úterý evropské dohledové orgány. Podle nich jsou rizika spojená s nákupem nebo držením virtuálních mincí velmi vysoká, především kvůli extrémní volatilitě a riziku vzniku bubliny.

Foto: ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

Pod společné prohlášení o možných investičních rizicích v souvislosti s kyberměnami varovaly společně Evropský orgán pro cenné papíry a trhy (ESMA), Evropský orgán pro bankovnictví (EBA) a Evropský orgán pro pojišťovnictví a zaměstnanecké penzijní pojištění.

Dohledové instituce se přitom shodují, že riziko nepředstavuje pouze nejpopulárnější bitcoin, ale také další virtuální mince – například ripple či tether. „Ty jsou v poslední době velmi volatilní, což znamená, že u nich dochází k výrazným denním výkyvům cen,“ stojí ve varování.

Vklady nejsou pojištěny

„U většiny virtuálních měn dochází k extrémním cenovým výkyvům, přičemž tyto měny vykazují jasné známky cenové bubliny. Pokud se rozhodnete nakoupit virtuální měny nebo finanční produkty s virtuálními měnami jako podkladovým aktivem, měli byste si uvědomit, že byste mohli přijít o značnou část své investice, nebo dokonce o všechny investované peníze,“ uvedly dohledové instituce.

Ty zároveň poukázaly také na to, že vklady do bitcoinů nejsou vůbec nijak pojištěny a uživatelé tak mohou snadno přijít o všechny své vložené prostředky bez jakékoliv náhrady.

Již dříve varovala uživatele před investicemi do virtuálních měn také největší německá bankovní společnost Deutsche Bank. [celá zpráva]

„Běžným investorům bych to prostě nedoporučoval,“ uvedl stoicky hlavní investiční stratég Deutsche Bank Ulrich Stephan. Následně dodal, že hlavní problém vidí v tom, že tato měna není regulovaná a její kurz je velmi nestabilní.

Dramatický pokles kurzu

Nejpopulárnější bitcoiny zažily skutečně v minulých měsících obrovský propad. V prosinci se hodnota této virtuální měny pohybovala okolo 19 tisíc dolarů (asi 385 tisíc korun). Už v polovině posledního měsíce loňského roku však kurz oslabil o čtvrtinu.

A situace se příliš nevylepšila ani v letošním roce, spíše naopak. Ve středu ráno se jedna kybernetická mince obchodovala za 9300 dolarů, tedy v přepočtu za 191 240 Kč. Na přelomu ledna a února dokonce klesla hodnota pod pomyslnou hranici šesti tisíc dolarů (123 380 Kč).

Reklama

Výběr článků

Načítám