Hlavní obsah

Německá ministerstva obrany a zahraničí napadli ruští hackeři

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín
Aktualizováno

Německé bezpečnostní zdroje přiznaly, že se ruským hackerům podařilo v prosinci nepozorovaně nabourat počítačové sítě ministerstev obrany a zahraničí. Zdroje podle stanice Deutsche Welle uvedly, že škodlivý malware byl do sítí nainstalován o rok dříve.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Německá vláda přiznala, že se útok povedl ruské skupině APT28 známé taky jako Fancy Bear, která je spojována s ruským vojenským zpravodajstvím. Zdroj agentury DPA uvedl, že se hackerům zřejmě podařilo do klíčové vládní sítě nasadit malware, který tam mohl být rok. Infiltrovaná byla vládní síť Informationsverbund Berlin-Bonn (IVBB), což je speciálně navržená platforma pro komunikaci kancléřství, federálních ministerstev a několika bezpečnostních institucí v Berlíně a v Bonnu. Z bezpečnostních důvodů je oddělená od veřejné sítě.

Německé úřady čelily útokům hackerů i v minulosti, kdy se internetovým útočníkům podařilo proniknout například do sítě parlamentu.

Za útokem na Bundestag z roku 2015 je také skupina APT28. Byl tak rozsáhlý, že po něm musela německá vláda vyměnit celou IT infrastrukturu.

Německá vláda uvádí, že eviduje dvacet hackerských útoků denně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám