Hlavní obsah

Bitcoin přijde o většinu své hodnoty, prohlásil veterán Wall Streetu

Novinky, mif

Kurzy kybernetických měn v posledních týdnech dramaticky oslabují. Patrně nejvíce se to dotýká nejpopulárnějších bitcoinů, které od konce loňského roku odepsaly již polovinu své hodnoty. A bude hůř, předpověděl respektovaný veterán Wall Streetu Peter Boockvar.

Foto: Koláž Novinky.cz s využitím Profimedia.cz

Peter Boockvar

Článek

„Trh bitcoinu čeká epický propad,“ prohlásil Boockvar. „Když na trzích něco projde parabolickým vývojem, tak to v drtivé většině případů skončí propadem,“ doplnil s tím, že takový scénář čeká také nejpopulárnější virtuální měnu.

Podle něj je velmi pravděpodobné, že se v průběhu letošního roku vrátí bitcoin na původní hodnotu, na které začínal zkraje letošního roku. Kurz by se tedy podle něj měl před Vánocemi pohybovat v rozmezí 1000 a 3000 dolarů, tedy 20 500 až 61 300 Kč.

V prosinci za 19 000 dolarů

Sluší se také připomenout, že v prosinci se kurz bitcoinů pohyboval okolo 19 tisíc dolarů (asi 385 tisíc korun). Už v polovině posledního měsíce loňského roku však kurz oslabil o čtvrtinu.

Tento týden v úterý (6. února) však vůbec poprvé od loňského roku klesla hodnota pod hranici šesti tisíc dolarů. Konkrétně se jedna mince obchodovala za 5979 dolarů, tedy v přepočtu něco málo přes 122 000 korun.

Ve středu okolo poledne však kurz vystoupal až na 8060 USD (165 000 Kč). I tak je ale hodnota výrazně nižší než na konci loňského roku.

Negativní nálada na akciových trzích 

Je velmi pravděpodobné, že kurz tolik klesá, neboť reaguje na celkový pokles akciových trhů za poslední týden. Investoři se kvůli tomu tolik nehrnou do rizikových aktiv, jimiž kybernetické mince bezesporu jsou. Stejně tak ale negativně hodnotu ovlivňují různé regulační snahy, které byly v poslední době patrné v Jižní Koreji, Indii či Japonsku.

Kvůli obavám z toho, že věřitelé nebudou splácet své závazky z důvodu klesajících kurzů, dokonce některé americké banky zakázaly nákup kybernetických mincí prostřednictvím kreditních karet. K tomuto kroku se odhodlaly banky Lloyds, JPMorgan, BoA a Citi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám