Hlavní obsah

Příspěvky posílejte v kyberměnách, vyzval UNICEF dárce

Francouzská pobočka Dětského fondu OSN (UNICEF) se netradičně obrátila na nový druh dárců - fanoušky videoher. Ti mají využít síly svých počítačů k tomu, aby zvýšili hodnotu jedné z kryptoměn na její sbírku pro Sýrii. Informovala o tom agentura AFP.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Operace Game Chaingers nabízí účastníkům instalaci softwaru na počítači za účelem generování virtuální měny ethereum ve prospěch dětí v Sýrii, která je stižena občanskou válkou od roku 2011.

Ethereum je přímou konkurencí pro bitcoiny, které jsou aktuálně nejpopulárnější kybernetickou měnou na světě.

Uživatelé mohou těžit

Podle pobočky UNICEF jde o nový způsob humanitární sbírky, který má zacelit zející díru v rozpočtovém cíli. Výzva je jakousi zkouškou, nakolik může hráčská komunita v tomto ohledu přispět. UNICEF si od kampaně slibuje také to, že se do sbírky zapojí také uživatelé, kteří by se jinak pravděpodobně mezi dárce vůbec neřadili.

Zapojit se nicméně mohou i další uživatelé počítačů, pokud mají jejich přístroje výkonné grafické karty.

Ty jsou totiž základním nástrojem pro takzvanou "těžbu" kybernetických měn opírající se o složité výpočetní operace. Hodnota etherea stejně jako jiných kryptoměn se odvíjí od řetězících se kódovaných a identifikovaných transakcí.

Bitcoiny a další virtuální měny

Virtuálních měn existuje mnoho. Jednou z nejstarších a aktuálně nejpopulárnějších jsou tzv. bitcoiny. Ty vznikly už v roce 2009, větší popularitě se ale těší v posledních letech. Tato měna byla vytvořena tak, aby se nedala ovlivňovat žádnou vládou ani centrální bankou.

Kybernetické mince „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 milionů, což má být kolem roku 2140.

Bitcoiny a další kryptoměny se těší velké popularitě především coby prostředek pro investici. Kurzy však často kolísají. Evropský bankovní úřad kvůli tomu dokonce varoval spotřebitele, že neregulované virtuální měny představují velké riziko. Jejich vklady totiž nejsou nijak chráněny. [celá zpráva]

Konkrétní software má zajistit, aby měna nabíhala přímo na účet UNICEF, který má být transparentní a jeho stav tak kdykoli veřejně ověřitelný.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám