Hlavní obsah

Applu i Amazonu stouply zisky na rekordní úroveň

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York
Aktualizováno

Americká technologická společnost Apple zvýšila čtvrtletní čistý zisk meziročně o 12 procent na rekordních 20,1 miliardy dolarů (zhruba 405 miliard Kč). Prodej jejích chytrých telefonů iPhone však zaostal za očekáváním, stejně jako odhad tržeb pro další čtvrtletí. Rekordní byl i zisk amerického internetového obchodu, který činil 1,9 miliardy dolarů (zhruba 38 miliard Kč).

Foto: Aly Song, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Americký internetový obchod Amazon ve čtvrtém čtvrtletí zvýšil čistý zisk na 1,9 miliardy dolarů (zhruba 38 miliard Kč) ze 749 milionů dolarů před rokem. Čtvrtletní zisk podniku tak poprvé překonal miliardu dolarů. Navíc výrazně předčil očekávání analytiků, což vedlo k silnému růstu ceny akcií Amazonu.

Zisk na akcii dosáhl 3,75 dolaru, zatímco analytici jej podle průzkumu agentury Reuters odhadovali pouze na 1,85 dolaru. Tržby společnosti meziročně stouply o 38 procent na 60,5 miliardy dolarů. K růstu zisku přispěl kromě vyšších tržeb rovněž mimořádný příjem 789 milionů dolarů související s daňovou reformou ve Spojených státech.

V celém loňském roce zvýšila společnost Amazon čistý zisk na tři miliardy dolarů (přes 60 miliard Kč) z předloňských 2,4 miliardy dolarů. Celoroční tržby podniku vzrostly téměř o třetinu na zhruba 188 miliard dolarů.

 Apple prodal méně telefonů

Firma Apple uvedla, že v prvním finančním čtvrtletí, které skončilo 31. prosince, prodala 77,3 miliónu telefonů iPhone. To představuje meziroční pokles o zhruba procento. Analytici přitom podle průzkumu společnosti FactSet prodej odhadovali na více než 80 miliónu přístrojů. Tržby z prodeje telefonů iPhone nicméně meziročně vzrostly díky vyšší průměrné prodejní ceně.

Celkové tržby Applu v prvním finančním čtvrtletí, které zahrnuje důležitou vánoční sezonu, stouply o zhruba 13 procent na rovněž rekordních 88,3 miliardy dolarů. Firma uvedla, že ve druhém finančním čtvrtletí očekává tržby v rozmezí od 60 do 62 miliard dolarů. Analytici přitom v anketě agentury Reuters tyto tržby odhadovali v průměru na 65,7 miliardy dolarů.

Mattel ve ztrátě 

Naopak největší americký výrobce hraček Mattel se ve čtvrtém čtvrtletí propadl do ztráty, přispěly k tomu mimořádné náklady související s daňovou reformou ve Spojených státech. Tržby podniku navíc zaostaly za očekáváním. Firma oznámila, že ve čtvrtém čtvrtletí prodělala 281 miliónů dolarů (zhruba 5,7 miliardy Kč) po zisku 174 miliónů dolarů před rokem.

Čtvrtletní tržby společnosti, která vyrábí například panenky Barbie nebo autíčka Hot Wheels, se meziročně snížily o 12 procent na 1,61 miliardy dolarů. Analytici je přitom v anketě firmy FactSet odhadovali na 1,69 miliardy dolarů.

Mattel se nadále potýká s negativními dopady problémů největšího amerického maloobchodního prodejce hraček Toys 'R' Us. Čelí rovněž přesunu zájmu dětí od tradičních hraček k videohrám..

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám