Hlavní obsah

Hackeři zneužili reklamy na YouTube k těžbě kryptoměny monero

Hackerům se pomocí reklam podařilo zneužít videoportál YouTube k těžbě kryptoměny monero. Informovala o tom stanice Fox News s tím, že s reklamami se škodlivým kódem se potýkali uživatelé v Japonsku, Francii, Tchaj-wanu, Itálii a Španělsku.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační snímek

Článek

Útok v podobě reklam podle společnosti Trend Micro, která se zaměřuje na kybernetickou bezpečnost, začal minulý týden ve středu. Firma předpokládá, že hackeři si YouTube vybrali především kvůli popularitě, neboť čím větší výpočetní výkon se na těžbu kryptoměny soustředí, tím větší je zisk.

Zneužití výpočetního výkonu počítačů během návštěvy YouTube si povšimla také řada uživatelů, kteří na Twitteru o incidentu informovali s tím, že škodlivé kódy v reklamě jim odhalil antivirový program.

Zablokováno během dvou hodin

Společnost Google, která vlastní portál YouTube, uvedla, že škodlivé reklamy zablokovala během necelých dvou hodin. Google rovněž zablokoval uživatele, kteří se snažili reklamy k těžbě využít.

„Těžba kryptoměn pomocí reklam je relativně novou formou zneužití, která je v rozporu s našimi podmínkami a kterou aktivně sledujeme,“ uvedla společnost Google.

Těžba kryptoměny může výrazně snížit výkon dotčeného počítače. V případě zmíněných škodlivých reklam si těžební kód vyhradil pro získávání kryptoměny 80 procent výpočetního výkonu počítače.

Bitcoiny a další virtuální měny

Virtuálních měn existuje mnoho. Jednou z nejstarších a aktuálně nejpopulárnějších jsou tzv. bitcoiny. Ty vznikly už v roce 2009, větší popularitě se ale těší v posledních letech. Tato měna byla vytvořena tak, aby se nedala ovlivňovat žádnou vládou ani centrální bankou.

Kybernetické mince „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 milionů, což má být kolem roku 2140.

Bitcoiny a další kryptoměny se těší velké popularitě především coby prostředek pro investici. Kurzy však často kolísají. Evropský bankovní úřad kvůli tomu dokonce varoval spotřebitele, že neregulované virtuální měny představují velké riziko. Jejich vklady totiž nejsou nijak chráněny. [celá zpráva]

Monero je kryptoměna, která se soustředí na soukromí a decentralizaci. Ačkoli není tak rozšířen jako například bitcoin, popularita monera rychle roste a jeho tržní kapitalizace v současné době činí zhruba pět miliard dolarů (103 miliard korun).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám