Hlavní obsah

Těžba bitcoinů spotřebuje stejné množství energie jako polovina Česka za rok

Novinky, lez

Virtuální měna bitcoin je fenoménem dnešní doby. Možnost těžby virtuálních mincí s pomocí extrémně výkonných počítačů láká tuzemské i zahraniční uživatele. Úměrně tomu ale roste i spotřeba elektrické energie, která je k tomu potřeba. A ta jen v loňském roce činila v celosvětovém měřítku zhruba tolik, kolik spotřebuje polovina České republiky.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Jen za loňský rok těžaři bitcoinů spotřebovali na výkon svých strojů 29,5 TWh.

Pro lepší představu o tom, jak je toto číslo vysoké: za celý rok 2016 se spotřeba elektrické energie v celém Česku pohybovala podle poslední zprávy českého Energetického regulačního úřadu na 60,9 TWh.

Na těžbu virtuálních mincí je tedy jinými slovy potřeba tolik elektrické energie, kolik spotřebuje polovina tuzemských domácností a společností za celý rok.

Nejvíce se těží v Číně

Sluší se podotknout, že drtivá většina bitcoinů se těží v Číně, na nejlidnatější stát na světě připadla v loňském roce spotřeba 15,4 TWh. Tamní regulační orgány dokonce již uvažují o tom, že možnost těžby bitcoinů omezí, případně zavedou speciální daň.

Rostoucí energetická náročnost přímo souvisí s tím, jak byl bitcoin navržen. Kybernetické mince „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má nakonec dosáhnout 21 miliónů, což má být kolem roku 2140.

V domácích podmínkách těží tuto virtuální měnu v dnešní době už jen málokdo. Například ve zmiňované Číně stojí hned několik obřích datových center, ve kterých jsou postaveny desetitisíce počítačů určených čistě pro účely těžby virtuálních mincí.

Kurz je vysoký

Virtuální měny – především nejpopulárnější bitcoiny – se těší tak velké popularitě především pro své vysoké a rychle rostoucí kurzy. Například jedna mince bitcoinu má nyní hodnotu 11 300 dolarů, tedy v přepočtu bezmála 234 tisíc korun.

Ještě zkraje předloňského roku to přitom nebylo ani tisíc dolarů (21 300 Kč).

James Butterfill ze společnosti ETF Securities vypočítal, že ještě zkraje loňského roku vyšla těžba jedné mince na 2856 USD (60 800 Kč). Letos však energetická náročnost stoupla natolik, že je to již 6611 USD, tedy 140 800 Kč. [celá zpráva]

To je ale stále podstatně méně, než je hodnota virtuálních mincí. Těžaře tak pravděpodobně ani stoupající finanční nároky na těžbu zatím neodradí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám