Hlavní obsah

T-Mobile vybuduje v Česku další síť pro internet věcí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mobilní operátor T-Mobile postaví vlastní síť pro tzv. internet věcí (IoT). Technologii NB-IoT začal operátor testovat ve svém sídle v pražských Roztylech. Firma je dva roky technologickým partnerem a integrátorem sítě Sigfox, jež pokrývá celé Česko. Se Sigfoxem chce dál spolupracovat.

Foto: Fabian Bimmer, Reuters

Logo společnosti T-Mobile

Článek

Po otestování chce operátor pilotní provoz v lednu rozšířit do Mladé Boleslavi. Po vyhodnocení zkušebního provozu NB-IoT plánuje T-Mobile zahájit přípravy na celostátní komerční spuštění technologie. Sítě pro internet věcí vybudovaly například i České Radiokomunikace nebo Vodafone. Vodafone dokončil celonárodní pokrytí sítí NB-IoT na začátku letošního října. Technologii nasadil na téměř 4000 LTE vysílačů.

"Rádi bychom rozšířili portfolio v oblasti internetu věcí a k stávající síti Sigfox přidali technologii NB-IoT, kterou můžeme na naše LTE vysílače jednoduše nasadit pomocí softwarové aktualizace. Věříme, že obě technologie se budou vhodně doplňovat," uvedl ředitel rozvoje a výstavby sítí T-Mobile Ľubor Žatko. T-Mobile má 6,1 miliónu mobilních zákazníků, což je nejvíce na trhu.

Měření spotřeby elektřiny či plynu

Mezi hlavní výhody NB-IoT patří podle operátora vysoký prostup signálu do budov, nízká cena koncových zařízení a energetická nenáročnost, což umožňuje provozování velkého množství zařízení současně. Technologii lze využít například pro měření spotřeby elektřiny či plynu, parkovací systémy nebo monitorovací zařízení. Síť NB-IoT používá licencované spektrum a má stejnou úroveň zabezpečení jako LTE.

Technologie NB-IoT je podle Tomáše Rutrleho ze společnosti Komix dalším logickým krokem, který vhodně doplňuje sítě pro internet věcí, jako jsou SigFox a LoRA. "Očekávaným pokračováním bude postupné přizpůsobení výrobců stávajících senzorů a zařízení této technologii a prvním, kdo by mohl začít s vhodnými balíčky a službami pro koncové zákazníky, může být samotný T-Mobile," dodal.

Miliardy připojených zařízení

Mobilní sítě Sigfox operátora SimpleCell fungují ve 13 zemích a je na ně připojeno přes sedm miliónů zařízení. Jejich prostřednictvím mohou komunikovat věci, senzory a zařízení nezávisle na elektrickém připojení pět až 15 let pouze na baterie.

Co je internet věcí?

Za zkratkou IoT (Internet of Things, česky internet věcí) se ukrývá označení pro chytré přístroje, které jsou schopny připojovat se na internet a komunikovat mezi sebou prostřednictvím této celosvětové počítačové sítě.

Typicky jde například o zařízení, která umožňují sledování či ovládání některých funkcí na dálku. Připojit se k nim je možné prostřednictvím chytrého telefonu nebo počítačového tabletu přes internet, i když je uživatel na druhém konci planety.

Celosvětovou počítačovou síť mohou tímto způsobem využívat nejrůznější rekordéry, meteorologické stanice, ale klidně také chytré žárovky, u kterých je možné upravovat teplotu světla.

Do roku 2020 vzroste podle expertních odhadů počet připojených zařízení k internetu z nynějších 15 miliard na 200 miliard zařízení, na jednoho člověka tak připadne 26 těchto chytrých zařízení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám