Hlavní obsah

Jižní Korea zvažuje, že zdaní obchody s bitcoinem

– Soul

Jižní Korea zvažuje, že zdaní kapitálové zisky z obchodování s digitálními měnami, jako je bitcoin. Ve středu to po mimořádném zasedání uvedl úřad pro koordinaci vládní politiky. Vláda doufá, že se jí tak podaří omezit nákupy kryptoměn, protože se obává dopadů, které s sebou může přinést náhlý cenový propad.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Jednotlivé kroky má rozpracovat zvláštní tým. Zástupci vlády a dozorčích orgánů zvažují kvůli rychlému růstu cen na trhu digitálních měn více opatření. Ta by mohla zahrnovat větší regulaci až například zákaz kryptoměn.

Jedním z cílů plánovaných opatření je zamezit možnosti, aby si v zemi otevírali obchodní účty a obchodovali s digitálními měnami nezletilí a cizinci. Zachován má být zákaz obchodování s kryptoměnami pro finanční instituce.

Popularita digitálních měn neustále roste

Rovněž byla schválena přísnější ochranná opatření proti praní špinavých peněz. Obchodní platformy mají mimo jiné povinnost informovat o podezřelých transakcích. Zatím není známo, kdy tato nová pravidla vstoupí v platnost.

Obchod s bitcoiny a jinými digitálními měnami je v Asii obzvlášť populární. Měsíční objem obchodů na největší jihokorejské platformě Bithumb se v listopadu podle agentury Bloomberg zvýšil na 56 biliónů wonů (1,1 biliónu Kč). Ještě v lednu to bylo jen 305 miliard wonů, tedy asi půl procenta listopadové sumy.

Na začátku letošního roku stál bitcoin méně než 1000 dolarů, nyní se jeho cena pohybuje na platformě Bitstamp kolem 16 500 dolarů (360 000 Kč). Přechodně už se ale cena dostala až k 19 000 USD.

Bitcoiny a další virtuální měny

Virtuálních měn existuje mnoho. Jednou z nejstarších a aktuálně nejpopulárnějších jsou tzv. bitcoiny. Ty vznikly už v roce 2009, větší popularitě se ale těší v posledních letech. Tato měna byla vytvořena tak, aby se nedala ovlivňovat žádnou vládou ani centrální bankou.

Kybernetické mince „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 milionů, což má být kolem roku 2140.

Bitcoiny a další kryptoměny se těší velké popularitě především coby prostředek pro investici. Kurzy však často kolísají. Evropský bankovní úřad kvůli tomu dokonce varoval spotřebitele, že neregulované virtuální měny představují velké riziko. Jejich vklady totiž nejsou nijak chráněny. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám