Hlavní obsah

Nové digitální televizní vysílání nemohou přijímat už jen v jižních Čechách

Novinky, mif

Digitální pozemní vysílání druhé generace mohou před Vánocemi přijímat prakticky všichni Češi. Na pokrytí v podstatě čeká už jen část jižních Čech. I tak se podle informací Českých Radiokomunikací, které mají šíření signálu na starosti, podařilo novým standardem pokrýt 97,2 % domácností.

Foto: Archiv Novinky

Ilustrační foto

Článek

Situace je tak nepatrně lepší než na konci listopadu, kdy signál DVB-T2 mohlo přijímat jen 94 % populace. Tento týden se však nový standard začal šířit také v Ústeckém a Zlínském kraji.

Na další místa se signál DVB-T2 dostane patrně až příští rok v lednu. Řeč je především o jižních Čechách, které představují zatím světlé místo na mapě pokrytí. V nadcházejících měsících se pak bude řešit situace i na menších vysílačích tak, aby byla skutečně pokryta celá republika.

Foto: České Radiokomunikace

Mapa pokrytí signálem DVB-T2

Nový digitální televizní standard DVB-T2 bude v Česku zaveden k 1. únoru 2021. Počítá s tím Strategie rozvoje zemského digitálního televizního vysílání, kterou schválila vláda. Po tomto datu bude starší digitální vysílání zcela vypnuto.

Prakticky stejný scénář zažili lidé již před lety, když se vypínalo analogové pozemní televizní vysílání. Tehdy mohli lidé využívat několik let jak digitální, tak analogové vysílání.

Více programů, lepší kvalita

Po vypnutí staršího standardu tehdy museli diváci vyměnit své televizory za novější, nebo je vybavit speciálními set-top boxy. A to bude platit i v případě DVB-T2. Pokud tedy lidé už doma nemají přístroj, který by druhou generaci digitálního pozemního vysílání zvládal, budou potřebovat nové zařízení – buď zmiňovaný set-top box, nebo přímo nový televizor.

Nový standard tak může představovat pro řadu uživatelů finanční zátěž. Na druhou stranu jeho přednosti jsou nepopiratelné. Díky DVB-T2 půjde do jednoho vysílacího multiplexu vložit více televizních stanic, tedy více dat, a tím se rozšíří nabídka divákům a uživatelům. Obraz je navíc přenášen ve vysokém rozlišení a v řadě případů nabízí sytější barvy.

Je nutné zdůraznit, že na nový standard je drtivá většina televizorů v obchodech již připravena. Pokud tedy například některé domácnosti kupovaly novou TV na Vánoce, je velmi pravděpodobné, že bude schopná DVB-T2 přijímat.

Přechod se netýká každého

Je však nutné zdůraznit, že přechod na nový standard se logicky týká pouze lidí, kteří přijímají signál prostřednictvím pozemního televizního vysílání. Uživatelů kabelového, satelitního a internetového vysílání se změny nijak nedotknou.

To jinými slovy znamená, že majitelé výše zmiňovaných televizních přípojek nebudou muset v souvislosti s přechodem na DVB-T2 utratit ani korunu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám