Hlavní obsah

Robot se stal terčem posměchu. Hned poté, co dostal občanství

Právo, Petr Svorník

Sophie se stala prvním robotem v historii, který získal občanství. Okamžitě však nadzdvihla nejedno obočí: občankou se totiž stala v Saúdskoarabském království. A zároveň se stala terčem posměchu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Saúdská Arábie udělila občanství humanoidní robotce SophiiVideo: Reuters

 
Článek

Občanství získala robotická žena Sophie letos v říjnu, jako vůbec první stroj na světě. Státníci to robotovi i celému světu oznámili na technologické konferenci v hlavním městě Rijádu.

„Jsem poctěna a hrdá, že jsem byla takto vyznamenaná,“ prohlásila Sophie, dílo Američana Davida Hansona a jeho společnosti Hanson Robotics. Firma podle svých slov nabízí ty „nejdražší a nejdokonalejší roboty, kteří jsou schopni komunikace s člověkem“.

Foto: Profimedia.cz

Sophie se stala prvním robotem v historii, jenž získal občanství.

„Saúdská Arábie dala ženě občanství. Ne ovšem ženě skutečné,“ komentují stránky seeker.com. „V království vládne fundamentální islámské právo. Skutečné ženy zde nemají plná občanská a politická práva. Na veřejnosti musí zahalovat tělo a nemohou cestovat bez mužského doprovodu, právo řídit automobil získaly teprve v září,“ pokračuje web.

Proto působí tak úsměvně, že právě v této zemi získala robotická žena občanství. Internetové komentáře tohoto historického okamžiku se tak nesly v duchu hořké ironie. „Ženy z masa a kostí si na svá práva musejí ještě počkat,“ napsala pákistánská spisovatelka Fatima Bhutto.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám