Hlavní obsah

Rodina se vzdala všech svých úspor a investovala je do bitcoinů

Novinky, lez

Vlastní dům, slibně se vyvíjející společnost, dvě auta, motorka a několik dalších drobností – to byl veškerý majetek jedné nizozemské rodiny. Vzdala se jej s jediným cílem, veškeré peníze utržené z prodeje svých věcí investovala do bitcoinů. Informovala o tom agentura AFP.

Foto: Jim Urquhart, Reuters

Logo bitcoinu

Článek

Pětičlenná rodina – otec, matka a jejich tři dcery – žije už tři měsíce v jednom nizozemském kempu. „Všechno jsme prodali, abychom mohli investovat do bitcoinů. Na bitcoin jsme vsadili úplně všechno,“ prozradil otec Didi Taihuttu.

Tento devětatřicetiletý podnikatel se k takto odvážnému kroku rozhodl především proto, že hodnota bitcoinů v poslední době raketově roste. Na konci minulého týdne kurz vzrostl o více než 10 000 korun na rekordních 132 800 Kč za jednu virtuální minci. [celá zpráva]

Didi Taihuttu se svou rodinou

I když v posledních týdnech jedna z nejstarších kybernetických měn neustále posiluje, výrazné výkyvy kurzu směrem dolů nejsou nijak výjimečné. Během pouhých pár hodin se hodnota mění v rozmezí několika tisíc korun.

Evropský bankovní úřad kvůli tomu dokonce varoval spotřebitele, že neregulované virtuální měny představují velké riziko. Jejich vklady totiž nejsou nijak chráněny. [celá zpráva]

Přijít mohou o všechno

Taihuttu nicméně počítá s tím, že investici v bitcoinech bude držet několik let. „Za dva tři roky může stát bitcoin klidně i více než 25 000 eur (v přepočtu 640 000 Kč),“ věří otec pětičlenné rodiny. Počítá nicméně i s tím, že kurz může spadnout a on přijde o veškeré peníze. „Prostě nechceme žít ve strachu,“ doplnil.

Nechtěl prozradit, kolik dohromady do bitcoinů investoval. „Bylo to úplně všechno,“ poznamenal pouze stoicky.

Podle serveru Casino News Daily by nicméně mělo jít o několik desítek tisíc z rodinných úspor a veškeré peníze, které rodina utržila za prodej rodinného domu a malé firmy s 16 zaměstnanci.

Taihuttovi, jeho dcerám i manželce tak nyní nezbývá než čekat, jak se bude kurz této virtuální měny vyvíjet v nadcházejících měsících a letech. Prozatím jim rostoucí kurz vydělal tolik peněz, že si zaplatili bydlení v kempu, utratili nějaké peníze za běžnou spotřebu a ještě zvládli něco ušetřit navíc.

Mince budou raženy až do roku 2140

Virtuální měna bitcoin vznikla v roce 2009, větší popularitě se ale těší v posledních letech. Vytvořena byla tak, aby se nedala ovlivňovat žádnou vládou ani centrální bankou.

Kybernetické mince „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 miliónů, což má být kolem roku 2140.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám