Hlavní obsah

Internet přes pevné linky je pomalejší než mobilní připojení

Nabídky operátorů jsou jedna věc, praxe pak druhá. I když rychlosti připojení k internetu prostřednictvím pevných linek nemají nijak dramaticky zaostávat za mobilním připojením LTE, opak je pravdou. LTE je výrazně rychlejší. Vyplývá to z měření serveru DSL.cz.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Nejrychlejší mobilní LTE internet měl v září opět Vodafone. Průměrná rychlost LTE v jeho síti vzrostla proti srpnu o devět procent na téměř 40 Mbit/s. Následuje T-Mobile s růstem o 14 procent na 39 Mbit/s, O2 rychlost klesla o čtyři procenta na 32 Mbit/s.

Proti tomu připojení přes pevné linky xDSL celkově zrychlilo o čtyři procenta na 12,5 Mbit/s. Nejvyšší rychlost měl Český bezdrát s 16 Mbit/s, druhá je O2 s téměř 13 Mbit/s. Právě O2 zavedlo v říjnu teoretickou rychlost až 100 Mbit/s, dosáhne na ní pouze 100 000 přípojek. [celá zpráva]

Průměrná rychlost napříč republikou je tedy v případě technologie xDSL citelně nižší.

Kabel zpomalil, wi-fi internet zrychlil

Kabelové přípojky zaznamenaly pokles rychlosti o jedno procento na 35 Mbit/s, naopak připojení prostřednictvím optických kabelů zrychlilo o devět procent na průměr 29,4 Mbit/s.

Bezdrátové wi-fi zrychlily proti srpnu o čtyři procenta na téměř 14 Mbit/s. Rychlost v jednotlivých sítích se pohybovala od osmi Mbit/s do více než 20 Mbit/s.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám