Hlavní obsah

Ještě nekoupil a už plánuje. Nový majitel čipové divize Toshiby chce na burzu

– Tokio

Americký investiční fond Bain Capital má plán nabídnout do tří let na burze akcie čipové divize Toshiby. Rád by také rychle uzavřel dohodu o vyrovnání se společností Western Digital, která je partnerem Toshiby ve společném podniku na výrobu čipů a která se staví proti prodeji, uvedla agentura Reuters.

Foto: Yuya Shino, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Bain Capital stojí v čele konsorcia, které minulý týden podepsalo s Toshibou dohodu o koupi jejího podniku na výrobu čipů za 18 miliard USD (395 miliard Kč). Toshiba chce dokončit prodej do konce března příštího roku. Zisk z prodeje plánuje použít na pokrytí finančních ztrát způsobených bankrotem americké jaderné divize Westinghouse.

Western Digital, se kterým Toshiba v oblasti výroby čipů spolupracuje, tvrdí, že Toshiba nemůže prodej divize uskutečnit bez jeho souhlasu. Protože s transakcí nesouhlasí, hodlá se domáhat jejího zablokování u mezinárodního arbitrážního soudu, kde už dříve inicioval právní kroky proti svému japonskému partnerovi.

Šéf společnosti Bain Capital pro Japonsko Judži Sugimoto uvedl, že prodej bude pokračovat navzdory sporu s Western Digital. Novinářům řekl, že americká firma zůstává důležitým partnerem a že rychlé vyřešení sporu bude výhodou pro obě strany. Odmítl však poskytnout bližší informace, protože spor stále trvá.

Čipová divize Toshiby je druhým největším producentem paměťových čipů na světě. Společnost Bain Capital se v rámci nabídky na převzetí spojila s jihokorejským výrobcem čipů SK Hynix. Součástí konsorcia jsou rovněž firmy Apple, Dell, Kingston Technology a Seagate Technology.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám