Hlavní obsah

Futuristický Apple Park má být domovem inovací pro budoucí generace

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americká společnost Apple otevřela pro zaměstnance svoji novou centrálu s názvem Apple Park letos v dubnu, stěhování více než 12 000 zaměstnanců firmy do nového areálu ale potrvá až do konce letošního roku. Tento týden se tam uskuteční první premiéra nového iPhonu.

Foto: Profimedia.cz

Apple Park

Článek

Stavba Apple Parku vyšla zhruba na pět miliard dolarů (110 miliard Kč) a je jedním z posledních plánovaných projektů spoluzakladatele firmy Steva Jobse.

Zalesněný areál o rozloze téměř 71 hektarů zahrnuje hlavní budovu ve tvaru obřího kruhu o rozloze více než 260 000 metrů čtverečních. Apple Park tvoří i procházkové trasy, které měří dohromady přes tři kilometry, obří fitness centrum či sedm kaváren, z nichž ta největší nabízí 3000 míst. Parkovací místa pojmou přes 14 000 aut. Apple poskytne zaměstnancům tisíc kol, aby se mohli po rozsáhlé ploše, kterou tvoří z 80 procent zeleň, přemisťovat.

Foto: Profimedia.cz

Apple Park

Součástí areálu je také Divadlo Steva Jobse, které tvoří podzemní sál s kapacitou tisíc míst, a jeho střecha je vyrobena z uhlíkových vláken. Představení nového iPhonu, třetí generace chytrých hodinek Apple Watch a televizního set-top boxu 12. září se stane první akcí, kterou Apple v divadle uspořádá.

Jobs v roce 2011 vyslovil přání, aby zamýšlený areál byl tou "nejlepší kancelářskou budovou na světě", a chtěl, aby studenti architektury novou centrálu navštěvovali kvůli inspiraci. Apple tvrdí, že vnější zdi budovy jsou vyrobeny z největších panelů zakřiveného skla na světě. Generální ředitel Applu Tim Cook upozornil, že Jobs chtěl, aby se komplex Apple Park stal domovem inovací pro budoucí generace.

Foto: ČTK

Zakladatel firmy Apple Steve Jobs.

Jobs, který byl často označován za hybatele technického světa, zemřel v říjnu 2011 na rakovinu. Skonal zhruba čtyři měsíce poté, co projekt nové centrály představil městské radě v Cupertinu.

Rozsáhlý areál vznikl podle plánů britského architekta Normana Fostera. Projekt s pracovním názvem Apple Campus 2 měl problémy s překročením rozpočtu a byl dokončen později, než předpokládal plán. Termín otevření byl původně stanoven na rok 2015.

Futuristický Apple Park se nyní těší zvýšenému zájmu novinářů, neboť by se v něm měl ukázat úplně nový chytrý telefon iPhone. A podle dřívějších spekulací nebude pouze jeden, budou hned tři. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám