Hlavní obsah

Češi za léto zničí a poztrácejí tisíce mobilů

Právo, Jakub Svoboda

Během letních radovánek Češi zničí nebo ztratí tisíce mobilů, tabletů, notebooků či fotoaparátů. Ze statistik řetězce Expert Elektro vyplývá, že počet případů poškození chytré elektroniky roste v létě v porovnání se zbytkem roku až o 60 procent.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Dovolené, letní tábory, sportovní a další volnočasové aktivity mohou přinést zejména rodičům teenagerů nepříjemnosti spojené s poškozením, ztrátou nebo odcizením chytrého mobilu.

„Rizikovou skupinou jsou také zbrusu nové přístroje, které rodiče pořídili svým ratolestem za vysvědčení. Ty nebývají levnou záležitostí, výjimkou nejsou ani ceny kolem 10 000 korun,“ říká manažer finančních služeb prodejen Expert Elektro Jan Říha.

Pády a voda

Mezi nejčastější příčiny „úrazů“ mobilních zařízení patří podle pojišťovny AWP P, která pod značkou Allianz Assistance nabízí v tuzemsku pojištění elektroniky proti náhodnému poškození, pád s následným rozbitím displeje.  Podle jejích statistik je viníkem poškození u čtyř z pěti přístrojů právě pád – z kapsy u kalhot, z auta, ze stolu.

„Částka za opravu nebo za výměnu displeje mobilu se může vyšplhat klidně na šest tisíc korun. Záleží na typu telefonu a rozsahu poškození,“ upozorňuje Martin Lambora z Allianz Assistance.

Telefon se dá najít přes internet

Dalším typicky letním nebezpečím je poškození elektroniky vodou, se kterou si většina fotoaparátů, kamer, ale ani tabletů či notebooků nedokáže poradit. S vodou v mobilech se často potýkají například vodáci při splouvání řek, lidé však také více zapomínají své přístroje ležet někde na dešti.

Lidé také během letních měsíců daleko více než po zbytek roku drahou elektroniku, především mobilní telefony, ztrácejí. Chytré telefony s operačním systémem Android i konkurenční iPhony však nabízejí zdarma služby, s jejichž pomocí lze potom ztracený mobil na dálku přes internet snadno lokalizovat. Podmínkou je, že telefon musí být zapnutý a musí v něm být spuštěna mobilní data, případně wi-fi, a polohové služby.

Reklama

Výběr článků

Načítám