Hlavní obsah

Signál DVB-T2 je nově dostupný z libereckého Ještědu a plzeňského Krašova

Novinky, mif

Z libereckého Ještědu a plzeňského Krašova mohou lidé nově naladit druhou generaci pozemního digitálního vysílání. Zmiňované vysílače totiž již šíří signál DVB-T2, tedy nový televizní standard, na který Česko za pár let přejde.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto.

Článek

Druhá generace pozemního digitálního vysílání má zcela nahradit tu první, která v Česku funguje již několik let. S úplným vypnutím první generace DVB-T se však počítá až na rok 2021.

Do té doby budou v tuzemsku postupně zapojovány tzv. přechodové sítě, díky kterým budou moci využívat lidé oba dva standardy najednou. To kvůli tomu, aby byl přechod na novou generaci digitálního televizního vysílání co možná nejplynulejší.

V současnosti je přechodová síť k dispozici v Praze, Brně, Ostravě a v desítkách dalších měst. Podle Českých radiokomunikací, které mají budování a provoz televizních vysílačů na starosti, je aktuálně pokryto 69 % tuzemské populace.

Pokud to tedy televizory umožňují, mohou uživatelé přijímat signál DVB-T2 ve zmiňovaných lokalitách již nyní.

Nový televizor či set-top box

Je nutné podotknout, že po zmiňovaném roce 2021 se se starším standardem DVB-T již nepočítá. Pak čeká uživatele totéž, co zažili již před několika lety při vypínání analogového vysílání. Po vypnutí staršího standardu tehdy museli diváci vyměnit své televizory za novější nebo je vybavit speciálními set-top boxy.

A to bude platit i v případě DVB-T2, pokud lidé už doma nemají přístroj, který by druhou generaci digitálního pozemního vysílání zvládal.

Nový standard tak může představovat pro řadu uživatelů finanční zátěž. Na druhou stranu jeho přednosti jsou nepopiratelné. Díky DVB-T2 půjde do jednoho vysílacího multiplexu vložit více televizních stanic, tedy více dat, a tím se rozšíří nabídka divákům a uživatelům. Obraz je navíc přenášen ve vysokém rozlišení a v řadě případů nabízí sytější barvy.

Přechod se netýká každého

Je však nutné zdůraznit, že přechod na nový standard se logicky týká pouze lidí, kteří přijímají signál prostřednictvím pozemního televizního vysílání. Uživatelů kabelového, satelitního a internetového vysílání se změny nijak nedotknou.

Více se o standardu DVB-T2 dozvíte v našem dřívějším článku. [celá zpráva]

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám