Hlavní obsah

Unikátní robot dokáže koukat všemi směry

Právo, Petr Svorník

Máte pocit, že se na vás robot na obrázku dívá? Může za to speciální tvar očí – úplně stejný dojem byste měli, kdybyste na něj koukali z druhé strany.

Foto: archív výrobce

Robot Transgazer

Článek

„Když se před očima pohybujete po místnosti, vypadá to, že vás sledují,“ uvádějí stránky newscientist.com. Ve skutečnosti se nehýbou, jedná se o iluzi způsobenou jejich zvláštním tvarem – uvnitř vypouklých očí jsou umístěny ještě jedny vyduté. Oči člověka jsou pochopitelně pouze vypouklé.

„Proč by nás měl omezovat vzhled lidských očí? Oči robota přece mohou být úplně jiné,“ říká Yuki Kinoshita, jeden z tvůrců robota nazvaného Transgazer. Zírající stroj vytvořili výzkumníci z japonské společnosti NTT. Podle ní je oční kontakt klíčem ke zlepšení vztahu mezi lidmi a roboty.

Foto: archív výrobce

Takto vypadá u nového robota vydutý pohled.

Stroj je schopný střídat své vyduté, zírající oči s těmi vypouklými, lidskými, což dělá poněkud děsivým protočením panenek. Transgazer už má za sebou jednu přednášku pro dobrovolníky a výsledky mají výzkumníkům dávat za pravdu. Pokud robot vykládal a zároveň všechny sledoval svým vydutým pohledem, uváděli posluchači, že je lektor pozornější a vřelejší, než když hleděl vypouklýma očima a mezi posluchači těkal pohledem.

Zda lidé opravdu touží po robotovi, který je bude sledovat za všech okolností, to však ukáže (možná už blízká) budoucnost.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám