Hlavní obsah

Co přinese nové digitální televizní vysílání

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když se před lety vypínalo analogové pozemní televizní vysílání, museli lidé vyměnit své televizory za novější, nebo je vybavit speciálními set top boxy. Jinak nemohli digitální pozemní vysílání přijímat. V dohledné době čeká obyvatele Česka další podobná změna – bude se přecházet na tzv. DVB-T2 vysílání.

Foto: Profimedia.cz

Přechod na DVB-T2 se týká pouze lidí, kteří přijímají signál prostřednictvím pozemního televizního vysílání. Uživatelů kabelového, satelitního a internetového vysílání se změny nijak nedotknou.

Článek

Nový digitální televizní standard DVB-T2 bude v Česku zaveden k 1. únoru 2021. Počítá s tím Strategie rozvoje zemského digitálního televizního vysílání, kterou schválila vláda.

V jednotlivých krajích však budou postupně spouštěny přechodové sítě tak, aby byl přechod na novější standard pro uživatele co možná nejplynulejší. To jinými slovy znamená, že až do zmiňovaného roku 2021 budou moci lidé přijímat první i druhou generaci digitálního pozemního vysílání najednou.

První přechodová síť byla spuštěna Českými radiokomunikacemi (ČRa) v Praze a středních Čechách již zkraje března. „Nyní budeme pokračovat ve výstavbě dalších částí přechodové sítě, tak abychom do jara 2018 pokryli více než 99 procent území ČR,“ řekl generální ředitel ČRa Martin Gebauer s tím, že do konce letošního roku by měly vzniknout ještě dvě až tři přechodové sítě.

Bude potřeba nový televizor?

Prakticky stejný scénář zažili lidé již před lety, když se vypínalo analogové pozemní televizní vysílání. Tehdy mohli lidé využívat několik let jak digitální, tak analogové vysílání.

Po vypnutí staršího standardu tehdy museli diváci vyměnit své televizory za novější, nebo je vybavit speciálními set top boxy. A to bude platit i v případě DVB-T2. Pokud tedy lidé už doma nemají přístroj, který by druhou generaci digitálního pozemního vysílání zvládal, budou potřebovat nové zařízení – buď zmiňovaný set top box, nebo přímo nový televizor.

Je nutné zdůraznit, že na nový standard je drtivá většina televizorů v obchodech již připravena. Pokud tedy například některé domácnosti kupovaly novou TV na Vánoce, je velmi pravděpodobné, že bude schopná DVB-T2 přijímat.

„Výrobci se v rámci obměňování svých modelových řad již z velké části zaměřují pouze na modely připravené na nový standard vysílání,“ uvedl na dotaz Práva marketingový ředitel CZC.cz Michal Gabriel.

Je to dáno i tím, že zákazníci zpravidla nemají o jiné modely již zájem. „Zákazníci, kteří si pořizují nový televizor se zajímají o to, zda splňuje příslušnou normu pro DVB-T2 vysílání a ve většině případů volí model, který odpovídá specifikaci T2/HEVC,“ konstatoval Karel Kučera, ředitel marketingu v Alza.cz.

Foto: Profimedia.cz

Většina aktuálně prodávaných televizorů je na DVB-T2 připravena.

Češi utratí miliardy

Přechod na nový standard přesto bude pro řadu domácností představovat vysokou finanční zátěž. Problém to může představovat především pro sociálně slabší rodiny a jedince, jak upozornila předsedkyně představenstva společnosti Nielsen Admosphere Tereza Šimečková.

Podle ní je v současnosti průměrné stáří televizoru v domácnostech pět a půl roku. „Neznamená to však, že by všechny domácnosti jednou za pět let měnily televize. Bohatší to zvládají i jednou za dva roky, u sociálně slabších vydrží televizor i déle než deset let,“ přiblížila Šimečková.

Podle odhadů České asociace satelitních operátorů tuzemští uživatelé vynaloží dohromady přinejmenším pět miliard korun na nákup nových zařízení v souvislosti s přechodem.

Nabízí se otázka, k čemu vlastně druhá generace digitálního vysílání bude dobrá? Díky DVB-T2 půjde do jednoho vysílacího multiplexu vložit více televizních stanic, tedy více dat, a tím se rozšíří nabídka divákům a uživatelům. Obraz je navíc přenášen ve vysokém rozlišení a v řadě případů nabízí sytější barvy.

Je však nutné zdůraznit, že přechod na nový standard se logicky týká pouze lidí, kteří přijímají signál prostřednictvím pozemního televizního vysílání. Uživatelů kabelového, satelitního a internetového vysílání se změny nijak nedotknou.

To jinými slovy znamená, že majitelé výše zmiňovaných televizních přípojek nebudou muset v souvislosti s přechodem na DVB-T2 utratit ani korunu.

Lákadla moderních TV

Při výběru TV je vhodné koukat i na další parametry a dovednosti. Určité modely například dovolují instalovat další aplikace, mají totiž vlastní operační systém. Téměř za samozřejmost lze v dnešní době považovat USB konektory pro připojení externích disků. Ty pak slouží pro přehrávání i jako záznamové médium.

Vhod může přijít také standard HbbTV. Tato zkratka označuje hybridní televizi, tedy přijímače schopné spojit výhody standardního vysílání s internetem.

V praxi se tak například při sledování nějakého programu uživateli zobrazí nabídka doplňujících informací – přímo na TV lze zobrazit související obsah, jako jsou fotografie, text, audio či video. Stejně tak HbbTV umožňuje přístup k internetovým archívům televizních stanic. Ale některé z nich si za přístup ke svým archívům nechávají zaplatit.

Kvalita obrazu

Ty nejlevnější modely se dají pořídit už za méně než tři tisíce korun. Za pokročilé TV si ale výrobci naúčtují desítky tisíc korun, v některých případech se ceny šplhají dokonce až do statisíců.

Právě cena přitom částečně rozhoduje o tom, jak kvalitní bude obraz. U levnějších přístrojů je třeba dávat pozor především na pozorovací úhly. Při pohledu svrchu nebo zespodu může být obraz deformován, což pak při sledování televize například z gauče představuje problém.

Velké rozdíly jsou také v rozlišení. Většina aktuálně nabízených modelů láká na standard Full HD (1920x1080 obrazových bodů), levnější modely však mají počet pixelů ještě nižší – nabízejí pouze HD rozlišení (1366x768 bodů).

Na druhém konci „potravinového“ řetězce jsou pak modely s rozlišením 4K, které nabízí 3840x2160 pixelů. U nich je obraz logicky daleko jemnější.

Neznamená však, že čím dražší TV, tím lepší obraz. U modelů s cenovkou nad 15 000 Kč promlouvají do výsledné ceny spíše nabízené funkce. A ty mohou být někdy skutečně velmi užitečné.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám