Hlavní obsah

USA a Velká Británie zakazují větší elektroniku na palubě mnoha letů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Americké úřady zakázaly pasažérům devíti leteckých společností převážně z muslimských zemí brát do letadel elektroniku kvůli prevenci možných teroristických útoků. Opatření se týká letů z deseti terminálů na Blízkém východě a v severní Africe a zasáhne cestující v přibližně pěti desítkách letů denně. K podobnému zákazu sáhly podle televize Sky News i britské úřady. Zakázaly elektroniku na palubě letů ze šesti zemí.

Foto: Profimedia.cz

Nařízení se budou týkat jen některých aerolinek na letech z vybraných zemí. Ilustrační foto

Článek

Opatření postihne lidi mířící do USA z vybraných letišť v Jordánsku (Ammán), Egyptě (Káhira), Turecku (Istanbul), Saúdské Arábii (Rijád, Džidda), Kuvajtu (Kuvajt), Maroku (Casablanca), Kataru (Dauhá) a Spojených arabských emirátech (Dubaj, Abú Dhabí). Cestující budou muset notebooky, tablety, elektronické čtečky či další elektroniku o rozměrech větších než mobilní telefon umístit do zavazadel přepravovaných mimo kabinu letadla.

Velká Británie zakázala elektroniku na palubě letů ze šesti zemí. Jde o přímé lety z Turecka, Libanonu, Jordánska, Egypta, Tuniska a Saúdské Arábie.

Podle informací zveřejněných v úterý americkým ministerstvem vnitřní bezpečnosti jde o reakci na nespecifikovanou bezpečnostní hrozbu. Podle listu The Washington Post ji nejmenovaní činitelé zdůvodňují informacemi od zpravodajských služeb, podle nichž se teroristé mohou pokusit na palubu komerčních letů "pronést výbušniny v přenosných elektronických zařízeních".

Aerolinky dostaly od úterního rána čtyři dny na to, aby se zákazu podřídily. Zákaz by měl platit do poloviny října, kdy může být v případě potřeby o další rok prodloužen. Podobné opatření chystá rovněž Londýn, ačkoli se podle Sky News mohou v detailech lišit. Podrobnosti by britské úřady mohly zveřejnit ještě v úterý.

Nová opatření nemají spojitost se starými

Největší blízkovýchodní letecká společnost Emirates podle agentury AP uvedla, že vyhoví všem novým omezením, ale že dosud nedostala žádné informace o chystaných změnách u letů do USA. Emirates denně létají z Dubaje do řady amerických měst, mimo jiné do New Yorku, Los Angeles, Chicaga či Washingtonu.

Americký prezident Donald Trump začal po lednovém nástupu do úřadu plnit své předvolební sliby, že ochrání USA před teroristickými útoky zákazem vstupu obyvatel některých muslimských států do země. Soudy však platnost jeho dvou dekretů pozastavily. Podle ministerstva však nový zákaz nemá s dřívějšími opatřeními žádnou souvislost.

Reklama

Výběr článků

Načítám