Hlavní obsah

Osiris nadělá v počítači pěknou neplechu. Zašifruje data a chce výkupné

Novinky, chm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na pozoru by se měli mít v poslední době majitelé počítačů, tabletů či chytrých telefonů před Osirisem. Řeč není o egyptském bohu mrtvých, nýbrž o novém vyděračném viru, před kterým varovali v pondělí výzkumníci z bezpečnostní společnosti Acronis.

Foto: Pawel Kopczynski, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Podle bezpečnostních expertů se Osiris šíří především prostřednictvím nevyžádaných e-mailů a infikovaných on-line inzerátů.

Napadnout přitom může nejen počítače s Windows, ale také stroje postavené na platformě MacOS a Android. Tedy i tablety a chytré telefony. „Kromě toho přímo napadá také zálohovací systémy jako například Volume Shadow Copy Service (VSS). To zabraňuje uživatelům spustit obnovu systému z dat uložených na napadaném stroji,“ konstatovali výzkumníci ze společnosti Acronis.

Jdou po výkupném

Samotný útok probíhá u Osirise úplně stejně jako u dalších vyděračských virů z rodiny ransomware. Nejprve zašifruje všechna data uložená na pevném disku. Za jejich zpřístupnění pak útočníci požadují výkupné, a to klidně i několik tisíc korun.

Ani po zaplacení výkupného se ale uživatelé ke svým datům nemusí dostat. Místo placení výkupného je totiž nutné virus z počítače odinstalovat. Zpřístupnit nezálohovaná data je už ale ve většině případů nemožné.

O tom, jak nepříjemný může útok Osirise být, ví své například policie v texaském městě Crockrell Hill. Ta přišla o záznamy z posledních let poté, co jí tento nezvaný návštěvník zablokoval její počítač i záložní server.

Krade SMS zprávy a kontakty

Jak je z řádků výše patrné, vyděračné viry už dávno nepředstavují hrozbu pouze pro klasické počítače, ale například také pro chytré telefony a tablety. To platí například i o ransomwaru zvaném Charger, před kterým minulý týden varovali bezpečnostní analytici z antivirové společnosti Check Point. [celá zpráva]

Charger se soustředí výhradně na chytré telefony s operačním systémem Android. Útočníkům se jej dokonce podařilo propašovat i do oficiálního obchodu Google Play, a to jako součást aplikace EnergyRescue.

„Infikovaná aplikace krade kontakty a SMS zprávy z uživatelského zařízení a snaží se získat administrátorská oprávnění. Pokud je uživatel udělí, ransomware uzamkne zařízení a zobrazí zprávu požadující platbu,“ vysvětlil David Řeháček, bezpečnostní odborník ze společnosti Check Point.

Útočníci se snažili zprávou uživatele jednoznačně vyděsit. „Budete nám muset zaplatit, jinak prodáme každých 30 minut na černém trhu část vašich osobních informací,“ stojí ve výzvě počítačových pirátů.

Jak se bránit proti vyděračským virům?

:: Neotvírejte přílohy e-mailových zpráv od neznámých a podezřelých adresátů.

:: Pravidelně zálohujte svoje data. V případě nákazy se počítač jednoduše přeinstaluje a zašifrovaná data se mohou obnovit i bez placení výkupného nebo nutnosti je odšifrovat.

:: Externí disky nebo jiné úložné systémy, na které jsou data zálohována, by neměly být neustále připojeny k počítači. Minimalizuje se tím riziko, že se vyděračský virus zabydlí i u zálohovaných dat.

:: Pravidelně aktualizujte operační systém i jiné programy. Znesnadníte tak práci počítačových pirátů, kteří se snaží objevené trhliny zneužít k propašování škodlivých kódů.

:: Nutné je také pravidelně aktualizovat antivirový program, případně jiné bezpečnostní aplikace.

:: Nepoužívejte programy, pro které již výrobce ukončil podporu. Hrozba nákazy například na Windows XP je mnohonásobně vyšší než u novějších verzí tohoto operačního systému.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám