Hlavní obsah

Umělá inteligence už dokáže předvídat budoucnost

Právo, Novinky, Petr Svorník

Američtí vědci vytrénovali umělou inteligenci, aby uměla předvídat budoucnost. Nejdříve pod bedlivým dozorem „nastudovala“ dva milióny videí, dohromady okolo dvou let záznamu. Nyní díky tomu dokáže předpovědět, co se stane. Informoval o tom web newscientist.com.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Když dostane obrázek, vytvoří z něj krátké video, které ukazuje, co by se mohlo stát dál,“ vysvětlují stránky newscientist.com. Například u snímku nádraží rozpohybuje vlak odjíždějící z nástupiště, na fotce pláže zase ukáže šplouchání vln.

„Díky takovému systému by asistent s umělou inteligencí dokázal rozpoznat, když osoba padá, nebo by auto bez řidiče předvídalo nehodu,“ dává web příklady.

Tým z Massachusettského technologického institutu vytrénoval umělou inteligenci na základě dvou miliónů videí ze služby Flickr. Videa přitom nebyla nijak popsána, takže počítač musel sám rozpoznat, co se v nich vlastně děje. Na základě těchto vědomostí je pak schopen z fotky vytvořit video v nízkém rozlišení, s 32 snímky a délkou něco málo přes sekundu.

Vědci se nyní snaží, aby inteligence dokázala více předvídat, a vytvořila tak delší videa. Systém nám prý nejspíš nikdy neřekne, co přesně se v budoucnu stane, může nám však ukázat alternativní verze budoucnosti, tedy to, co by se reálně stát mohlo.

Budoucnost plná botů

Stroje schopné učit se podobně jako lidé představují budoucnost počítačů, alespoň to několik posledních měsíců tvrdí přední technologičtí giganti. Například Microsoft se nechal před časem slyšet, že nejrůznější boti doslova zaplaví internet. [celá zpráva]

Boti jsou speciální programy schopné komunikovat s uživatelem jako rovný s rovným. Tento software tedy také staví na strojovém učení.

Jak to bude fungovat v praxi? Například restaurace nebo hotely jimi vybaví své webové stránky, aby boti mohli podávat relevantní informace všem zákazníkům a nebylo kvůli tomu potřeba zaměstnávat další lidi. Ve svých vizích jde ale Microsoft ještě dál, na konferenci Build tak bylo vidět řešení, kdy spolu boti komunikují sami mezi sebou.

Aniž by se uživatel nebo obsluha restaurace museli o něco starat, stroje se samy dohodnou – jeden zarezervuje stůl v restauraci, druhý pak uživateli sdělí, v kolik bude jeho večeře připravena. I když to zní jako sci-fi, v ukázkách to vypadalo velmi působivě a přirozeně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám