Hlavní obsah

Vstupenky nebudou potřeba, kamery budou snímat obličeje

– Wuzhen
Právo, Novinky, Petr Svorník

Čínské turistické městečko Wuzhen se rozhodlo nahradit klasické vstupenky modernější a spolehlivější technologií. „Na co lístky, když máte obličej?“ ptá se článek na stránkách newscientist.com. Stačí přijít k turniketu, nastavit tvář kameře a systém podle databáze svých zákazníků během vteřiny pozná, zda jste oprávněni ke vstupu, či nikoliv.

Foto: Profimedia.cz

Speciální systém skenoval obličeje. (Ilustrační foto)

Článek

„Program také zaznamenává pohyby obličeje, takže ho neobelstíte tím, že před kameru nastavíte fotografii někoho jiného,“ uvádí web.

Wuzhen je historické město, které podnikatelé proměnili v turistickou atrakci s muzei, prohlídkami památek a ukázkami tradičních řemesel. Trápily je však podvody se vstupenkami.

Návštěvníci si totiž mohli koupit buď jednorázový vstup, nebo lístek, který umožňoval z města odejít a zase se vrátit. A právě tuto vstupenku si spořiví turisté předávali mezi sebou a připravovali tak majitele o zisk.

Nový systém identifikace vyrobený firmou Baidu se zatím bude používat „jen“ pro návštěvníky, kteří se ubytují v místním hotelu. Tam se vyfotí, snímek se nahraje do databáze a kamery u vstupů a výstupů už budou vždy vědět, o koho se jedná.

Ochránci osobních údajů už začínají bít na poplach.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám