Hlavní obsah

Samsung koupí amerického výrobce Harman. Lákají ho propojené vozy

Jihokorejská společnost Samsung se dohodla na koupi amerického výrobce Harman International Industries, který se soustřeďuje především na komunikační techniku, multimédia a elektroniku využitelnou v oblasti automobilů. Zaplatí za něj zhruba osm miliard dolarů (200 miliard Kč). V pondělí o tom informovali zástupci obou společností.

Foto: repro harman.com

Stránky společnosti Harman

Článek

Samsung v pondělí oznámil, že koupí akcie Harman po 112 dolarech, což je 28 procent nad páteční závěrečnou cenou na burze v New Yorku. Dohodu jednomyslně schválily správní rady obou společností.

Jihokorejskému elektronickému gigantu, který je mimochodem největším světovým výrobcem chytrých telefonů, převzetí umožní zvýšit podíl v automobilovém průmyslu – u tzv. propojených vozů, které spoléhají na připojení k internetu a v kterých zároveň pracují velmi podobné součástky jako v chytrých telefonech a počítačových tabletech. Akvizice je tak pro Samsung logickým krokem.

Harman bude po převzetí působit jako samostatná dceřina firma Samsungu s vlastní centrálou. Americký výrobce má tržby kolem sedmi miliard dolarů, zaměstnává zhruba 29 000 lidí.

Samsung v poslední době uskutečnil několik zahraničních akvizic. V říjnu oznámil převzetí firmy Viv Labs, kterou řídí spolutvůrce hlasového asistenta Siri, používaného v telefonech americké společnosti Apple.

Provozní zisk Samsungu se ve třetím čtvrtletí kvůli problémům se stahováním chytrých telefonů Galaxy Note 7 z trhu meziročně propadl o 30 procent na nejnižší úroveň za dva roky. Odpisy spojené se zmiňovaným smartphonem budou srážet zisk firmy až do prvního čtvrtletí příštího roku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám