Hlavní obsah

Zprávy o olympiádě psal čínský robot

Právo, Petr Svorník

Na olympijské hry v brazilském Riu se sjeli novináři z celého světa. Desítky tisíc čtenářů z Číny si však mohly přečíst i články, které žádná lidská ruka nenapsala. Jejich autorem byla umělá inteligence, která své články psala na základě databáze olympijských her.

Foto: Bobby Yip, Reuters

Robot psal především o badmintonu či stolním tenise. (Ilustrační foto)

Článek

„Za patnáct dnů napsal čínský robot Xiaomingbot 450 zpráv, týkaly se zejména sportů jako badminton či stolní tenis, kde Čína dominuje,“ uvádějí stránky qz.com.

Zpravodajská služba Toutiao tak ušetřila za sportovní redaktory a ještě přinášela takřka okamžité informace – texty se objevily vždy jen pár minut po skončení zápasu.

Většina článků měla okolo sta slov, některé zprávy si přitom přečetly i desítky tisíc čtenářů a ta nejčtenější, o vítězství badmintonistky Wang Yihan v základní skupině, se dokonce přehoupla přes padesát tisíc.

„Wang Yihan z Číny vyhrála. Zápas trval 46 minut. Světová hráčka č. 2 Wang hrála proti Karin Schnaase,“ začíná zmíněný report. Čínští redaktoři by se tak měli mít na pozoru, robot už se prý chystá i na zpravodajství z fotbalových zápasů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám