Hlavní obsah

Zpomalené záznamy ovlivňují náš spravedlivý úsudek

Právo, Novinky, Petr Svorník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jako důkazní materiál jsou u soudů poměrně často používány videozáznamy. Server britské veřejnoprávní zpravodajské stanice BBC však nyní upozornil, že verdikt často závisí na tom, jakou rychlostí se záznam zločinu pustí. To totiž ovlivňuje náš spravedlivý úsudek.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Video dnes nenahrávají jen bezpečnostní kamery, ale i mobilní telefony každého z nás. Někteří policisté dokonce nosí malé kamerky přímo na uniformách, uvádějí stránky bbc.com.

Videozáznamy se tak stále častěji objevují u soudů jako důkaz a mohou se pustit i zpomaleně, aby se přítomní dokázali v chaotickém dění zorientovat. Jenže právě zde by mohl nastat problém – když se totiž záznam spustí zpomaleně, udělují se na jeho základě přísnější tresty než při běžné rychlosti videa.

„Zásadním momentem většiny vražd je, zda pachatel zabíjel úmyslně, či nikoliv,“ uvádí zmíněný web. Když video běží zpomaleně, připadá nám, že viník měl více času na přemýšlení, a svůj čin si tak důkladně rozmyslel. Potvrdila to i skupina dobrovolníků, kteří si zahráli na porotce a sledovali záznam loupežného zabití.

Pravděpodobnost, že padne verdikt předem promyšlené vraždy, byla u lidí pozorujících zpomalený záznam 3,42krát vyšší než u diváků běžného videa. Porotci by tak měli být ve svém rozhodování opatrní – snadno mohou zločincům přisoudit více času na přemýšlení, než kolik ve skutečnosti měli.

Reklama

Výběr článků

Načítám