Hlavní obsah

Seznam.cz nově nabízí na domovské stránce i články z jiných médií

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Seznam.cz spustila po půlročním testování na své domovské stránce novou sekci Články z českého internetu. V něm se budou objevovat odkazy na magazínové články přebírané od jiných tvůrců obsahu. Ty budou skládány automaticky na míru každému uživateli pomocí doporučovacího algoritmu.

Foto: Seznam.cz

Sekce Články z českého internetu je umístěna ve spodní části domovské stránky.

Článek

„Náš dlouhodobý záměr je nabízet lidem na naší domovské stránce jen takový obsah, který je bude zajímat. V ideálním případě při příchodu na Seznam.cz nebudou vědět, kam dřív kliknout, protože vše, co uvidí, pro ně bude lákavé. Proto dnes pro všechny do výběru toho nejzajímavějšího, co se v danou chvíli na českém internetu vyskytuje, přidáváme i články z jiných médií,“ komentoval úpravu domovské stránky Pavel Zima, generální a obsahový ředitel Seznam.cz.

Sekce Články z českého internetu se bude uživatelům zobrazovat ve spodní části domovské stránky. Část textů je přebírána od jiných médií a tvůrců, další Seznam.cz používá z vlastních zdrojů. Ve všech případech nicméně odkazy vedou přímo na originální stránky s články.

Zájmy konkrétních uživatelů

Při zobrazování navrhovaných článků budou brány v potaz zájmy konkrétních uživatelů. „I díky našemu vyhledávání víme, jaké otázky lidé nejčastěji řeší. Pokud usoudíme, že by bylo užitečné nějaký často hledaný dotaz zpracovat formou článku, naši redaktoři jej napíší a publikují. Jde převážně o články z oblasti hobby a kutilství - například o návody, jak se postarat o zahrádku či jak si zkrášlit bydlení,“ konstatoval Marek Vacek, produktový manažer, který má domovskou stránku Seznam.cz na starosti.

„Do budoucna chceme nabídnout i další témata jako třeba rybaření, houbaření, ale i cestopisy nebo novinky z digitální oblasti. Proto neustále hledáme a přidáváme zdroje zajímavého čtení, případně jej sami vytváříme,“ doplnil Vacek.

Články doporučuje robot

Testování nové sekce spustil Seznam.cz už na konci února. [celá zpráva]

Tehdy vybírali jednotlivé články na domovskou stránku ručně editoři, v červnu pak začal texty nabízet doporučovací algoritmus. „Nyní systém výběru toho nejzajímavějšího z českého internetu funguje tak, že editoři třídí články z víc než stovky zdrojů, a pokud shledají, že texty splňují požadavky kvalitního magazínového čtení, přidávají je do ‚robota‘ pro automatické doporučování obsahu,“ uvedla mluvčí Seznamu Irena Zatloukalová.

Jak nová sekce domovské stánky Seznam.cz funguje?

Smyslem sekce „Články z českého internetu“ je doplnit obsah domovské stránky Seznam.cz tak, aby lidem na jednom místě nabídla to nejzajímavější z českého internetu. Proto zde Seznam.cz dává prostor i dalším médiím, vybírá přitom autorsky originální obsah magazínového či lifestylového typu.

Primárním zájmem společnosti Seznam.cz je přidat na svoji domovskou stránku kvalitní a čtenářsky zajímavý obsah, zahrnutí obsahu z externích zdrojů je ale také podmíněno obchodní dohodou s partnery.

Několik editorů pak v Seznam.cz čte a vybírá texty, jež jsou zařazeny do doporučovacího systému. Ten následně rozvíjí práci editorů tím, že konkrétnímu čtenáři automaticky nabídne články, které budou zajímat právě jeho. Texty, u nichž zvolený titulek a fotka nereflektují obsah a mohou být matoucí, se do výběru vůbec nedostanou.

„Pro čtenáře to znamená, že tím, jak pročítají články, které jim domovská stránka Seznam.cz nabízí, učí automatický algoritmus čím dál lépe rozpoznávat, jaké inspirativní čtení jim má nabídnout při jejich další návštěvě,“ uzavřela Zatloukalová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám