Hlavní obsah

Strojové učení zlákalo společnost Apple. Za startup Turi zaplatila miliardy

Novinky, chm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Technologický gigant Apple koupil startup Turi za 200 miliónů dolarů, tedy v přepočtu bezmála pět miliard korun. Tento mladý podnik se zaměřuje na umělou inteligenci, konkrétně na programy pro strojové učení. V noci ze soboty na neděli na to upozornil server The Verge.

Foto: repro turi.com

Internetové stránky společnosti Turi

Článek

Ani jeden z podniků zatím akvizici oficiálně nepotvrdil, o obchodu nicméně informovalo hned několik zahraničních serverů, například i agentura Bloomberg.

Společnost Turi vznikla už v roce 2013 jako projekt několika technologických nadšenců. Za pouhé dva roky si však ve světě získala poměrně prestižní renomé, protože její specializace se stala velmi žádanou.

Podnik nabízí různá softwarová řešení pro projekty umělé inteligence. Disponuje například programovým vybavením, které je schopné odhalovat podvody. S trochou nadsázky se dá říci, že tento software se naučil od uživatelů lhát, aby mohl následně rozeznat, kdy lidé skutečně říkají pravdu. Další software dokáže zase analyzovat uživatelské zvyklosti.

Otazník visí nad tím, jak hodlá americký technologický gigant novou technologii využít. Pravděpodobný se nicméně jeví scénář, kdy budou nové softwarové vychytávky využity u virtuální asistentky Siri. Tu nabízejí zástupci Applu jako součást svého operačního systému.

Budoucnost plná botů

Stroje schopné se učit podobně jako lidé představují budoucnost počítačů, alespoň to několik posledních měsíců tvrdí přední technologičtí giganti. Například Microsoft se nechal před časem slyšet, že nejrůznější boti doslova zaplaví internet. [celá zpráva]

Boti jsou speciální programy schopné komunikovat s uživatelem jako rovný s rovným. Tento software tedy také staví na strojovém učení.

Jak to bude fungovat v praxi? Například restaurace nebo hotely jimi vybaví své webové stránky, aby boti mohli podávat relevantní informace všem zákazníkům a nebylo kvůli tomu potřeba zaměstnávat další lidi. Ve svých vizích jde ale Microsoft ještě dál, na konferenci Build tak bylo vidět řešení, kdy spolu boti komunikují sami mezi sebou.

Aniž by se uživatel nebo obsluha restaurace museli o něco starat, stroje se samy dohodnou – jeden zarezervuje stůl v restauraci, druhý pak uživateli sdělí, v kolik bude jeho večeře připravena. I když to zní jako sci-fi, v ukázkách to vypadalo velmi působivě a přirozeně.

Co je to start-up?

Pojem start-up označuje novou firmu nebo začínající projekt, jehož tvůrci jsou na samém začátku podnikání.

Poprvé začal být používán před rokem 2000, kdy v zámoří vzniklo během internetové horečky mnoho takovýchto společností. V posledních letech zažívají start-upy opět renesanci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám