Hlavní obsah

Mládek opět odsune plán na rychlý internet, tentokrát kvůli žádosti průmyslu

Novinky, zpe, mif

Klíčový dokument, který musí do konce roku schválit vláda, aby Česko mohlo čerpat 14 miliard na rozvoj vysokorychlostního internetu, se opět odsouvá. Původně měl ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) předložit kabinetu takzvaný Národní plán rozvoje sítí nové generace na konci června. Nyní chce vládu požádat o posunutí termínu. Argumentuje tím, že si to přeje internetový průmysl.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD)

Článek

Ministr to uvedl v pondělí v tiskové zprávě. „Naše práce na Národním plánu rozvoje sítí nové generace probíhá podle harmonogramu a ministerstvo průmyslu je připraveno národní plán předložit. ICT sektor požaduje více času na prozkoumání ekonomických analýz, které vyplývají ze souborů dat, jejichž sběr zajišťoval Český telekomunikační úřad,“ sdělil Mládek.

Dodal, že požadavku průmyslu rozumí a je ochoten požádat vládu o prodloužení termínu. Národní plán by v tom případě vládě předložil na podzim.

Mládek tvrdil, že se vše stihne

O tom, že se plán nestihne předložit do konce června, už Novinky.cz informoval na konci května vládní koordinátor digitální agendy Tomáš Prouza. Mládkův resort se tehdy důrazně ohradil a takové informace popřel. Ministerstvo průmyslu tvrdilo, že do konce června plán předloží. [celá zpráva]

„Nevím nic o tom, že by se změnilo usnesení vlády, které ministerstvu průmyslu a obchodu ukládá předložit do konce června Národní plán rozvoje sítí nové generace. Pokračujeme podle harmonogramu, který v únoru projednala vláda,“ řekl tehdy Novinkám Mládek.

Ve hře je 14 miliard

O odložení termínu požádala na konci minulého týdne odborná veřejnost sdružená v Platformě pro rozvoj vysokorychlostních internetových sítí pod vedením Hospodářské komory ČR a Svazu průmyslu a dopravy ČR.

„Považujeme za nezbytné prodiskutovat nedávno prezentované výsledky mapování pokrytí ČR formou veřejné konzultace a zapracovat do národního plánu výstupy navazujících ekonomických analýz, které jsou nezbytné pro jeho obsah a správné zaměření podpory výstavby sítí z evropských fondů,“ konstatovala předsedkyně Sekce IT a telekomunikací při Hospodářské komoře ČR Hana Továrková.

Plán rozvoje vysokorychlostních sítí musí vláda schválit do konce roku, jinak Česko přijde o injekci z Bruselu ve výši 14 miliard.

Rozvoj vysokorychlostního internetu
Celý projekt budování sítí vysokorychlostního internetu má hodnotu 30 miliard korun, z toho 14 miliard tvoří právě dotace od Evropské unie.
Podle připravovaného plánu rozvoje vysokorychlostního internetu v tuzemsku by měly všechny české domácnosti dosáhnout na připojení k internetu alespoň rychlostí 30 Mb/s, přičemž polovina by měla mít možnost připojení dokonce až na 100 Mb/s. To zní ale v současných podmínkách jako utopie.
Jak ukazuje měření společnosti Seznam.cz z loňského roku, 80 procent české populace má maximální rychlost internetového připojení do 10 Mb/s. Řada domácností totiž rychlejší připojení vůbec přijímat nemůže.
Nejvíce pomalých přípojek je podle měření v Pardubickém kraji (65 procent všech připojení s maximální rychlostí do 5 Mb/s), dále pak na Liberecku a Královéhradecku. Rychlostí nižší než 5 Mb/s se připojuje ale například i bezmála 60 procent Pražanů. Naopak internet rychlejší než 30 Mb/s má pouze 2,8 procenta domácností v hlavním městě.
Projekt rozvoje vysokorychlostního internetu má směřovat primárně tam, kde nefunguje trh – tedy tam, kde se nevyplatí poskytovatelům budovat infrastrukturu. Jde jak o kabelové připojení, tak bezdrátové. Zlepšení připojení by se mělo dotknout zhruba 3,5 miliónu míst v Česku, a to nejen domácností, ale také veřejných institucí a firem.

Související téma:

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jan Mládek (ČSSD)

Reklama

Související články

Miliardy z EU na internet ohroženy

Vláda toho zatím hodně namluvila, ale málo udělala. Brusel nabídl zemím Evropské unie, kde je nízká rychlost připojení k internetu, několikamiliardovou dotaci....

Výběr článků

Načítám