Hlavní obsah

Karty ani mobily netřeba, platit se bude otiskem prstu

Novinky, chm

Platební karty jsou v dnešní době naprostá samozřejmost, posledních pár měsíců se prosazují také platby pomocí mobilů. Oba zmiňované způsoby by ale už za pár let mohly být odsunuty na druhou kolej. V Japonsku totiž testují nový platební systém, ke kterému nepotřebuje uživatel žádné speciální vychytávky – zaplatí jednoduše otiskem svého prstu. Upozornil na to server Geek.

Foto: Profimedia.cz

Čtečka otisků prstů (ilustrační foto)

Článek

Ambiciózní plán si klade za úkol co nejvíce zjednodušit platby v obchodech. „Jdete si zaběhat a nemáte kam dát peníze ani karty. Nic z toho ale už za pár let patrně nebude potřeba. Žádné peníze, žádné karty, jen vaše prsty,“ přibližuje hlavní výhodu chystané změny Matthew Humphries ze serveru Geek.

Aby mohl uživatel platit pomocí otisku prstů, musí si je pochopitelně nechat naskenovat a k tomu přihlásit svoji platební kartu do speciální služby, která funguje zatím jen v Japonsku. Není tedy potřeba zřizovat žádný speciální bankovní účet, ale pouze uživatelský profil na nové službě.

Novinka se testuje na 300 místech

I když to zní jako sci-fi, nový systém se již testuje. Speciální čtečky schopné sejmout otisk prstu jsou již ve zhruba třech stovkách japonských obchodů a hotelů. Jde v podstatě o podobné čtečky, prostřednictvím kterých se dnes již běžně odemykají počítače a chytré telefony.

Tvůrci systému mysleli i na bezpečnost – pro uskutečnění platby nestačí naskenovat pouze jeden prst, ale rovnou dva. Placení prostřednictvím otisků by navíc nemělo představovat takové riziko jako platební karty. Ty mohou být snadno ukradeny a zneužity, což u otisků prstů tak snadno nejde.

Unikátní platební systém, za kterým mimochodem stojí přímo japonská vláda, v současnosti funguje v experimentálním režimu. Jeho klady a zápory se budou vyhodnocovat na jaře příštího roku. Tehdy se zároveň rozhodne, zda se bude rozšiřovat do dalších obchodů v Japonsku.

Platit otiskem půjde na olympiádě

Nápad na nový platební systém vzniknul v souvislosti s chystanými olympijskými hrami, které se budou konat v roce 2020 v Tokiu. Kvůli této sportovní události se sjedou do Japonska milióny lidí z různých koutů světa. Zákonodárci jim chtějí umožnit platit co možná nejjednodušším způsobem.

Otázkou však zůstává, zda budou návštěvníci olympijských her ochotni zaregistrovat své otisky a platební karty v nějakém speciálním platebním systému. Přinejmenším to ale ukazuje, jakým směrem by se mohly platby v obchodech v následujících letech vyvíjet.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám