Hlavní obsah

Panoramatické snímky na Mapy.cz pokrývají už 101 000 kilometrů českých cest

Novinky, mif

V úterý přibyla na serveru Mapy.cz celá řada nových panoramatických snímků. Panoramatický pohled na Českou republiku je tak nabízen už téměř pro 81 procent všech zpevněných cest. Lidé si navíc mohou prohlédnout v Seznam.cz Panorama také snímky z běžně neprůjezdných areálů a autem nedostupných míst.

Foto: Seznam.cz

Ukázky nových panoramatických snímků: Mlýnská kolonáda, Český Šternberk, Skalní hrad Sloup a Zámek Litomyšl.

Článek

Mapy.cz v úterý veřejnosti zpřístupnily druhou velkou várku panoramatických snímků. Ty k dnešnímu dni už pokrývají přes 101 tisíc kilometrů všech zpevněných komunikací České republiky z celkových asi 126 tisíc. V Seznam.cz Panorama je tak k vidění již 80,6 procenta cest,“ uvedl Petr Hofman, GIS specialista Mapy.cz.

Zdůraznil, že kromě měst a cest focených novými kamerami mohou lidé na panoramě procházet také běžně neprůjezdné areály. Nechybí ani virtuální prohlídky zajímavých míst, které byly focené ze stativu, ale například i dříve nafocené snímky ze starších typů kamer.

Foto: Seznam.cz

Mapka nově spuštěných snímků (zeleně - foceno staršími kamerami Ladybug 3, modře - novými kamerami, červeně – zrcadlovkou na stativu) a ukázka ruční anonymizace obličejů a registračních značek.

V úterý bylo zpřístupněno přes 4,2 miliónu snímků zachycených ve 21 tisících kilometrech obrazového záznamu.

„Pokud k těmto číslům přičteme i více než 55 tisíc snímků areálů, jakými jsou parky, zoo nebo nemocnice, a přes 1 500 snímků virtuálních prohlídek ze stativu, dostaneme se na opravdu velká kvanta dat, ve kterých jsme kromě technického zpracování museli také anonymizovat téměř 436 tisíc obličejů a registračních značek aut,“ doplnil Martin Fuks, manažer týmu Mapy.cz.

Občas se podle něj ale stává, že lidé naopak nechtějí být na mapách rozmazáni. „Tomu bohužel nemůžeme vyhovět. Obličeje a značky musíme podle pravidel Úřadu pro ochranu osobních údajů mazat automaticky. S obrovským množstvím obličejů a registračních značek nám pomáhá software společnosti Eyedea Recognition,“ konstatoval Fuks.

Vyzkoušet režim Panorama je možné přímo na úvodní stránce serveru Mapy.cz. Stačí v levém horním roku kliknout na ikonku oka a vybrat přesnou lokalitu na mapě, kterou chcete zobrazit.

Foto: Seznam.cz

Ukázky nových panoramatických snímků: Klášterní zahrady Litomyšl, Skalní hrad Sloup, Vodní hrad Švihov a Františkánský klášter Kadaň.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám