Hlavní obsah

Internet věcí láká Cisco, kupuje za 34 miliard korun Jasper Technologies

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výrobce počítačových sítí Cisco Systems Inc. koupí za 1,4 miliardy USD (33,8 miliard korun) firmu Jasper Technologies, která se zaměřuje na propojování přístrojů a zařízení, jako aut nebo kardiostimulátorů, s internetem. Pro Cisco je to největší akvizice od roku 2013 a zároveň velký posun k tzv. internetu věcí.

Foto: Cisco

Webové stránky Cisco

Článek

Firma Cisco v prohlášení uvedla, že Jasper vyvinul hlavní platformu pro odvětví nazývané technologickou hantýrkou internet věcí. Jasper také vyrábí softwarovou platformu, která umožňuje sledovat tyto přístroje, jakmile se připojí na internet.

Jasper má 385 zaměstnanců a více než 3500 zákazníků ve 100 zemích světa. Firma původně plánovala primární nabídku akcií.

Cisco vyrábí speciální zařízení, která se používají ke správnému fungování internetu a směrování stránek. V tomto oboru patří mezi největší na světě. Věnuje se však i jiným oblastem, jako jsou optické či telekomunikační sítě. V posledních letech firma investuje do nových produktů a koupila desítky menších firem.

Internet věcí? Svět budou řídit mobily
Elektronika je rok od roku chytřejší. Už pár let jsou například na trhu pračky, ke kterým lze připojit smartphone, a na ulicích se můžete stále častěji setkat s lidmi, kteří mají na zápěstí hodinky s vlastním operačním systémem a nepřeberným množstvím funkcí. To je ale podle Wernera Strutha, šéfa americké pobočky společnosti Bosch, pouhý začátek. Hlavní roli přitom podle něj budou hrát chytré telefony.„Není to tak dávno, co jsme se ptali, kolik lidí má chytrý telefon. Dnes se karta obrátila a místo toho zjišťujeme, kdo ho zatím ještě nemá. A právě smartphony jsou klíčem ke všemu,“ prohlásil už loni Struth na veletrhu International Consumer Electronics Show (CES) v americkém Las Vegas.Podle něj už v současnosti začínáme pociťovat „digitální zpětnou vazbu“, kdy právě chytré telefony analyzují naše běžné denní aktivity. A to ať už pomocí chytrých hodinek, nebo nejrůznějších fitness náramků.Využívají k tomu speciální senzory, pomocí kterých data získávají. A ty se objevují ve stále více zařízeních. Už dnes je možné narazit na trhu na inteligentní domácí systémy, které dokážou monitorovat teplotu, a jejich majitelé ji mohou nastavovat na dálku pomocí chytrých telefonů. [celá zpráva]

Co je internet věcí?

Za zkratkou IoT (Internet of Things, česky internet věcí) se ukrývá označení pro chytré přístroje, které jsou schopny připojovat se na internet a komunikovat mezi sebou prostřednictvím této celosvětové počítačové sítě.

Typicky jde například o zařízení, která umožňují sledování či ovládání některých funkcí na dálku. Připojit se k nim je možné prostřednictvím chytrého telefonu nebo počítačového tabletu přes internet, i když je uživatel na druhém konci planety.

Celosvětovou počítačovou síť mohou tímto způsobem využívat nejrůznější rekordéry, meteorologické stanice, ale klidně také chytré žárovky, u kterých je možné upravovat teplotu světla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám