Hlavní obsah

Internet přes pevnou linku loni zrychlil. Kabelové spojení je přesto třikrát rychlejší

Internetové připojení přes pevné telefonní linky xDSL loni zrychlilo v Česku v průměru o 17 procent na prosincových 9,5 Mbit/s. Kabelový internet pak meziročně zvýšil rychlost o 12 procent na 28,2 Mbit/s. Spojení přes kabel je tak v průměru skoro třikrát rychlejší. Vyplývá to z měření serveru DSL.cz.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Naopak zpomalení v posledních 12 měsících zaznamenalo připojení po optických sítích. V průměru se rychlost snížila o čtyři procenta na 26 Mbit/s. Průměrná rychlost wi-fi přípojek vzrostla o třetinu na 11 Mbit/s.

Tempem mezi osmi a 12 procenty rostly v minulém roce rychlosti mobilních sítí LTE, které se v prosinci pohybovaly kolem 27 Mbit/s. U společnosti O2 se rychlost sice proti listopadu snížila o osm procent, meziročně ale o osm procent stoupla na 26,6 Mbit/s. Rychlost LTE u T-Mobilu meziročně vzrostla o 13 procent na 27,8 Mbit/s a stejným tempem u Vodafonu rychlost stoupla na 27,6 Mbit/s.

Síť 3G zrychlila loni jen u O2, a to o 28 procent na 8,4 Mbit/s. U T-Mobilu zpomalila o sedm procent na průměrně 7,5 Mbit/s a u Vodafonu o 15 procent na 6,8 Mbit/s.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám