Hlavní obsah

Jak na bezdrátový internet

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bezdrátové domácí sítě v dnešní době neslouží pouze k rozvodu internetu, bez kabelů je možné sdílet i multimediální data. Kromě stolního počítače a notebooku je navíc možné připojit i chytré telefony nebo televizory.

Foto: Profimedia.cz

Kabely k počítačům? Nejsou potřeba.

Článek

Základním stavebním kamenem bezdrátové sítě je takzvaný wi-fi router, ke kterému je možné připojit klidně i několik desítek počítačů najednou.

Jednotlivé modely se od sebe liší v první řadě nabízenou rychlostí. Za standard lze v dnešní době považovat modely s označením „n“, které dokážou pracovat až desetkrát rychleji (až 600 Mbit/s) než předchozí generace „b/g“.

Náročnější uživatelé mohou sáhnout po modernějších routerech se standardem „ac“. Ten nabízí přenosové rychlosti až 1000 Mbit/s. Většina routerů pracuje v pásmu 2,4 GHz, pokročilejší však podporují také rychlejší 5GHz sítě. U 5GHz technologie i standardu „ac“ však platí, že jej musejí podporovat i připojené počítače.

Pokročilé funkce za příplatek

Nejlevnější modely se dají pořídit už za pár stovek, ty však zpravidla nic jiného než rozvod internetu neumějí.

Dražší verze, jejichž cenovky se pohybují v řádech klidně i několika tisíc korun, naopak nabídnou pokročilejší možnosti nastavení a zpravidla mají také lepší dosah bezdrátového signálu. Vynikají také v množství nabízených prémiových funkcí.

Pokročilejší routery jsou vybaveny USB porty, které dovolují připojit i externí pevný disk nebo klasickou tiskárnu.

Většina routerů má v dnešní době grafické průvodce, díky kterým zvládne konfiguraci i méně zkušený uživatel. Přesto pokud si s konkrétním nastavením síťového prvku nejste jisti, je vhodné instalaci svěřit do rukou odborníkovi. Špatná konfigurace routeru totiž může k našim počítačům a datům pustit nezvané návštěvníky.

Asus RT-AC87U: nejrychlejší na světě

Bezdrátový router Asus RT-AC87U je aktuálně podle testů nejrychlejším routerem pro domácí sítě na světě. Dokáže pracovat při rychlosti až 2334 Mbps, a to především díky podpoře 2,4GHz i 5GHz sítí. V prvním zmiňovaném pásmu dosahuje rychlosti až 600 Mbps, to je o 33 % více než u tradičních routerů se standardem 802.11ac. V 5GHz pásmu se pak rychlost pohybuje až okolo 1734 Mbps.

Foto: archív výrobce

Asus RT-AC87U

O rozvod bezdrátového signálu se starají rovnou čtyři antény, což je světový unikát. Díky tomu zvládá router pokrýt bezdrátovým signálem v praxi klidně i čtyřpatrový rodinný dům. To je zásluha také technologie AiRadar, díky níž dokáže tento stavební základní kámen počítačové sítě zaměřovat připojená zařízení a tím dosahovat lepších výsledků.

Zajímavá je také funkce zvaná Manažer dopravy. Pomocí té si jednoduše nastavíte, jaká činnost má být na internetu upřednostňována. Například při hraní on-line her pak rychlost neponižuje stahování větších souborů ani telefonování přes internet. A nevýhody? V podstatě jen cena, která se šplhá do závratných výšin.

  • Klady: rychlost, dosah bezdrátového signálu
  • Zápory: vysoká cena
  • Cena: 6900 Kč

Alcatel OT Link Y850: internet kdekoliv

Na první pohled připomíná krabičku od cigaret a ve skutečnosti není ani o moc větší. Zařízení Alcatel OT Link Y850 je však plnohodnotný router. Místo kabelového internetu však vytváří počítačovou síť výhradně pomocí vložené SIM karty.

Foto: archív výrobce

Alcatel OT Link Y850

Kompaktní rozměry nebyly zvoleny náhodou. Právě díky možnosti šířit internetový signál prostřednictvím SIM karty je možné používat tento router nejen doma, ale také v kanceláři nebo klidně i v autě. Jedinou nutností je zdroj elektrické energie.

Novinka od společnosti Alcatel tedy funguje velmi podobně jako hotspoty vytvořené chytrými mobilními telefony. Podporuje však rychlé datové přenosy LTE, které přece jen celá řada smartphonů v dnešní době nenabízí. Připojit je možné až deset klientů najednou.

  • Klady: podpora LTE
  • Zápory: dokáže rozvést internet pouze přes SIM kartu
  • Cena: 2400 Kč

Zyxel PLA4201: síť z elektrické zásuvky

Se stavbou sítě mohou pomoci také klasické elektrické zásuvky, respektive tzv. homeplug systémy. Místo umisťování nových síťových kabelů jednoduše využívají už existující elektrické rozvody.

Foto: archív výrobce

Zyxel PLA4201

Především atraktivní cenou se snaží zaujmout sada dvou adaptérů ZyXEL PLA4201, která vyjde na necelých tisíc korun. Zařízení se vyznačuje velice jednoduchou instalací – v podstatě stačí adaptéry zapojit do zásuvky, stisknout na každém adaptéru párovací tlačítko a vše automaticky funguje, jak má.

Kromě počítačů lze pomocí homeplug adaptérů připojit k síti také televizní konzoli, multimediální centrum nebo například tiskárnu. Výrobce garantuje dosah signálu při ideálních podmínkách až 300 metrů a rychlost přenosu dat až 500 Mb/s.

  • Klady: rozvede internet kdekoli, kde je elektřina
  • Zápory: v méně kvalitních zásuvkách je rychlost výrazně nižší
  • Cena: 1000 Kč

Lenovo Beacon: pohodlný přístup k datům

Domácnosti jsou v dnešní době vybaveny klidně i několika počítači, tablety a chytrými telefony. Problém, jak sdílet mezi všemi těmito zařízeními data, se snaží vyřešit úložiště Lenovo Beacon, které na první pohled zaujme svým futuristickým vzhledem. Ukládat je na něj možné prakticky cokoli – videa, hudbu, fotky i další soubory.

Foto: archív výrobce

Lenovo Beacon

Obsluha novinky od společnosti Lenovo je díky obslužnému softwaru velice jednoduchá a zvládne ji i naprostý počítačový analfabet. Přitom ale nechybějí ani sofistikovanější možnosti nastavení, které umožňují například zpřístupnit uložená data pouze některým uživatelům.

Lenovo Beacon je takzvaný NAS server. V podstatě se jedná o kompaktní počítač, který je možné osadit až dvěma pevnými disky. Díky tomu je možné nastavit režim zrcadlení. To znamená, že úplně stejná data budou ukládána na oba vložené disky. Když pak jeden z nich vypoví službu, ani o jeden soubor nepřijdete.

  • Klady: možnost vložení dvou pevných disků
  • Zápory: základní verze se dodává bez pevných disků
  • Cena: 4500 Kč (bez HDD)

TP-Link Archer C5: slušný výkon, lákavá cena

Router Archer C5 patří k tomu nejlepšímu z portfolia společnosti TP-Link, přitom se nabízí za relativně zajímavou cenu. Dokáže pracovat v 2,4GHz i 5GHz sítích, přičemž podporuje i nejnovější bezdrátový standard 802.11 ac. Díky tomu nabídne rychlost až 1200Mbps.

Foto: archív výrobce

TP-Link Archer C5

Kromě slušné rychlosti vyniká tento router také v dosahu bezdrátového signálu. Je totiž vybaven hned třemi směrovatelnými anténami, které bohatě stačí nejen pro panelákové byty, ale i pro menší domky a velké kancelářské prostory. Pokud by dosah přesto nestačil, je možné zakoupit ještě výkonnější antény a jednoduše je vyměnit.

Stejně jako u konkurenčních prémiových routerů je samozřejmostí USB port, ke kterému je možné připojit externí disk. V takovém režimu pak TP-Link Archer C5 poslouží také jako malý datový server. Náročnější uživatelé pak ocení pokročilé možnosti nastavení, nechybí ani zabudovaný firewall, tvorba oddělené sítě pro hosty či podpora VPN.

  • Klady: poměr cena/výkon
  • Zápory: vrchní lesklá strana routeru se snadno poškrábe
  • Cena: 2500 Kč

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám