Hlavní obsah

Nahradí vás v práci robot? Dá se to spočítat

Právo, Petr Svorník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Třetině zaměstnanců hrozí, že je během příštích dvaceti let nahradí robot. Sami si můžete spočítat, jak moc je ohrožena právě vaše pracovní pozice.

Foto: Profimedia.cz

Roboti se dnes už běžně používají v automobilovém průmyslu.

Článek

Poštovní zásilku nám doručí létající dron, drink na baru namíchá robotické rameno a na letiště se svezeme autem, které se řídí samo. Už dnes začínají roboti dělat práci, kterou tradičně vykonával člověk, a za dvacet let to podle vědeckých výpočtů bude mít člověk ještě těžší.

Na stránkách bbc.com si v článku „Will a robot take your job?“ (Vezme vám robot vaši práci?) můžete spočítat, s jakou pravděpodobností zrovna vás do dvaceti let vystřídá umělá inteligence - stačí zadat pracovní pozici.

Článek na BBC vychází z předchozího výzkumu univerzity v Oxfordu, podle níž hrozí více než třetině současných zaměstnanců ve Velké Británii (konkrétně 35 %), že je v příštích dvaceti letech vystřídají roboti. Prodejci po telefonu a zapisovatelé jsou nejohroženější, naopak v klidu mohou být majitelé hotelů nebo školní inspektoři.

„Čím více lidských schopností je pro práci třeba, tím menší je pravděpodobnost její automatizace v budoucnu,“ shrnují pravidlo výpočtu stránky iflscience.com. Zatímco některým z nás tak roboti práci ulehčí, jiným ji bohužel rovnou vezmou.

Reklama

Výběr článků

Načítám