Hlavní obsah

Doména Google.com se prodala za 300 Kč. Omylem

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pikantní problém musela v posledních dnech řešit společnost Google. Bývalému zaměstnanci této americké společnosti se totiž podařil husarský kousek, hlavní domovskou stránku Google.com koupil kvůli chybě za pouhých 12 dolarů, tedy v přepočtu necelých 300 korun. Na kuriózní případ upozornilo sdružení CZ.NIC, které je správcem české národní domény.

Foto: repro Linked in, Profimedia.cz

Doména Google.com na pár minut nepatřila Googlu.

Článek

„Jedna z nejcennějších domén na světě byla prodána za neuvěřitelných 12 USD. Bývalý zaměstnanec společnosti Google náhodně zjistil, že doména google.com je volná, a tudíž je možné si ji zaregistrovat,“ uvedla Zuzana Duračinská, pracovnice sdružení CZ.NIC.

Doménu však bývalý zaměstnanec Sanmay Ved vlastnil jen pár minut. „I když to nejdříve vypadalo celé jako omyl, tento uživatel skutečně došel až k zaplacení za doménu a stal se tak držitelem domény Google.com,“ doplnila Duračinská.

Foto: repro Linked in

Bývalý zaměstnanec Googlu Sanmay Ved

Ved celý svůj příběh publikoval na sociální síti Linked in. Jak dokládají i otisky obrazovky, doménu si zaregistroval v úterý 29. září v 1.20 ráno. „Jen mě to tak napadlo zkusit, když jsem viděl, že je doména Google.com skutečně volná, nemohl jsem uvěřit vlastním očím,“ neskrýval své nadšení z nového úlovku.

Po pár minutách sice zafungovaly kontrolní mechanismy, doména mu byla odebrána a uhrazená platba samozřejmě vrácena. I tak bude ale nejspíše do konce života jedním z mála smrtelníků, který se bude moci chlubit, že vlastnil doménu Google.com.

„K této události došlo přímo u Googlu, který se teprve nedávno stal jedním z registrátorů internetových domén. Co chybu způsobilo, se zatím neví. Avšak v bezchybném provozování registru má zjevně Google ještě co dohánět,“ uzavřela Duračinská.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám