Hlavní obsah

Letem světem internetem (48. díl) - Vyrobte si papírový fotoaparát

Novinky, Ladislav Bittner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Náš seriál vás týden co týden seznamuje se zajímavými weby, které sice stojí stranou hlavního internetového dění, ale přesto vám mohou ušetřit peníze či rozšířit obzory. Dnes se o vaší přízeň bude ucházet web věnovaný vědě zabývající se penězi, server o mobilních telefonech Nokia a stránky s návodem na výrobu papírového fotoaparátu, který funguje.

Článek

Numismatika

Numismatika, donedávna definovaná jako pomocná věda historická zabývající se studiem vzniku, vývoje a poslání peněz, je dnes řazena mezi základní vědy historické.

Na stejnojmenném webu najdete další informace o vědním oboru jménem numismatika, informace o vývoji platebních prostředků, o historii českých mincí do 16. století, o organizované numismatice v České republice. Na uvedeném webu jsou také umístěny poměrně detailní údaje o historickém vývoji platidel i techniky jejich výroby.

Jde o první stránky z tohoto oboru, které se na webu objevily v českém jazyce. Na internetu byla jejich první verze umístěna již v roce 1997. Od té doby se dvakrát změnila jejich grafická podoba a jednou byly přestěhovány ze serveru Západočeské univerzity na Sweb, kde jsou dodnes. 

Typickým návštěvníkem serveru je zájemce o numismatiku, nálezce starých mincí nebo třeba někdo, kdo prostě jen pár mincí zdědil nebo našel doma po babičce. Proto je největší zájem návštěvníků o ocenění mincí nebo o sdělení, zda popsaná mince je cenná.

.: HODNOCENÍ: grafika (3/10), obsah (7/10)

Počítač

Napadlo by vás, že se web s názvem Počítač věnuje mobilním telefonům značky Nokia? Asi ne, stejně jako to nenapadlo Jana Smetanu, když si tuto doménu v listopadu 2002 zaregistroval.

Původní záměr byl totiž vybudovat na této doméně portál s informacemi se světa softwaru, hardwaru, internetu a také ze světa mobilních telefonů. Za současnou obsahovou podobu webu může hra NokiaGame. 

"Hrával jsem jí každý rok a podle dřívějších zkušeností jsem zjistil, že hrát hru sám je hodně těžký úkol. Takže jsem začal na stránkách radit lidem, jak hru hrát, kde na ní to či ono seženou," vysvětluje Jan Smetana. Díky výhře, kterou se stal telefon Nokia 3650 s operačním systémem Symbian, se web začal profitovat jako významný rádce pro uživatele tohoto přístroje.

V současné době na webu najdete především recenze programů, melodie, návody na práci s mobilními telefony Nokia a v ten správný čas (na podzim) se zde objevují rady, návody a postupy související s hrou NokiaGame. 

.: HODNOCENÍ: grafika (5/10), obsah (6/10)

Pinhole.cz

Plechovka od bonbónů, krabička od sirek, cestovní taška, stará lednice nebo i hotelový pokoj - to vše se může proměnit ve skutečně fungující fotografický přístroj - dírkovou komoru. Navíc snímky z takového "fotoaparátu" mají svůj osobitý charakter a nabízejí nezvyklý pohled na nás svět.

Právě nebývalá tvurčí svoboda a možnosti dírkové komory před několika lety naprosto uchvátily Davida Balihara, a byly tak impulsem k vytvoření internetových stránek Pinhole.cz. 

Stránky byly od začátku koncipovány z části jako prezentace autorovo fotografií a z části jako zdroj informací o technice dírkové fotografie. Kromě článků o historii "camery obscury", o výrobě a používání tohoto nejjednoduššího fotoaparátu, je zde ke stažení také malý prográmek pro výpočet optimální velikosti dírky a správné expozice.

Bez povšimnutí by neměl zůstat ani návod na legendární papírový fotoaparát Dirkon autorů M. Pilného, M. Koláře a architekta R. Vyškovského. Tato unikátní papírová vystřihovánka vyšla v časopise ABC mladých techniku a přírodovědců poprvé již v roce 1979!

"Fotografování obyčejnou krabičkou má v sobe téměř magickou přitažlivost, je to nepřenosná zkušenost, prostor pro fantazii i radost. Je to technika, která se přímo dotýká základních principu a kořenů fotografie," dodává David Balihar. 

.: HODNOCENÍ: grafika (8/10), obsah (9/10)

Autora najdete na weblogu Laco konečně bloguje.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám