Hlavní obsah

Jedno z nejrychlejších internetových připojení na světě mají v Plzni

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeňský spolek PilsFree, největší nezisková datová síť v ČR, spustil tento týden pro prvních více než 8000 uživatelů v Plzni jedno z nejrychlejších připojení k internetu na světě. Jde o internet o rychlosti 1 Gb/s nabízený zhruba deseti sítěmi.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

"Umožní uživatelům nemyslet na síť. Ona prostě funguje. Mohou dělat cokoliv - pouštět několik videí najednou, stahovat data z internetu a tak dále. Zatímco pokud použijí rychlost nižší - 16 Mb/s, 32 Mb/s, ADSL nebo i WiFi, tak to lidi omezuje," uvedl člen rady spolku Jan Hejtmánek.

Podobně rychlý internet podle předsedy rady Václava Kuchynky nabízí několik sítí v Praze a Brně, ale za "velmi vysoké ceny". Firmy za to platí desetitisíce měsíčně, řekl Kuchynka.

"Nabídka je komerční a ne za členské příspěvky jako u nás," doplnil k tomu Hejtmánek. PilsFree má jejich výši deset let stejnou. Za všechny služby a servis platí 23 300 členů 300 korun měsíčně. Z těchto peněz spolek investoval 198 miliónů korun do rozvoje a údržby drátových, bezdrátových a optických sítí.

"Vysokou rychlost využije v tuto chvíli jen několik málo IT nadšenců. Ale do dvou let bude potřebná. Až uvidíme příští rok ultra HD streamy z olympiády, tak se uvidí, k čemu naše investice byly," uvedl Hejtmánek.

Češi patří ke světové špičce

V celé České republice dosahují průměrné rychlosti internetového připojení hodnoty 11,4 Mbps, což patří k nejlepším světovým výsledkům. V pravidelném světovém reportu State of the Internet od analytické společnosti Akamai, který byl publikován letos v dubnu, skončila Česká republika na šestém místě. [celá zpráva]

Foto: David Ryneš, Novinky

Průměrná rychlost internetu v Mbps

Prvenství obhájila Jižní Korea, a to díky bezkonkurenční průměrné rychlosti 21,9 Mbps. Přes pomyslnou hranici 20 Mbps se totiž nepřehoupl žádný jiný stát na světě.

Druhá příčka patří Japonsku a třetí Nizozemsku. Tamní obyvatelé se mohli k celosvětové počítačové síti připojit v průměru rychlostí 12,8 Mbps, respektive 12,4 Mbps v zemi tulipánů a větrných mlýnů.

Rychlejší internet než v Česku (11,4 Mbps) je také v Hongkongu (12,2 Mbps) a Švýcarsku (12,0 Mbps). Naopak pomalejší je stejně jako loňský rok ve Švédsku (10,5 Mbps), Lotyšsku a Irsku (pro oba státy platí 10,4 Mbps).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám