Hlavní obsah

Chcete rychlejší stahování dat? Budete si muset připlatit, navrhuje FCC

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americká Federální komise pro komunikaci (FCC) chystá nová pravidla, která umožní poskytovatelům internetového připojení účtovat firmám nabízejícím internetový obsah poplatky za rychlejší přenos dat k uživatelům. Na blogu to uvedl předseda FCC Tom Wheeler.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Internetové kabely (ilustrační foto)

Článek

Podle Wheelera by nový systém mohl fungovat do konce roku. Doposud v USA platila zásada takzvané internetové neutrality, podle které jsou si všechna přenášená data rovna.

Změna pravidel by se týkala například společností Netflix, Amazon, Disney či Google, které provozují internetové videotéky, případně mají velké datové nároky. Operátoři by ale nadále nesměli blokovat či jinak znevýhodňovat jiné poskytovatele online obsahu, kteří dohodu o prioritním datovém spojení, tedy jakési obdobě předjížděcího pruhu na dálnici mít nebudou.

FCC si od nového přístupu slibuje jak ochranu zákazníků, tak nové finanční zdroje pro investice do vysokorychlostního připojení. Operátoři o nové služby, které budou moci zpoplatnit, dlouhodobě usilovali.

Změny v přístupu se očekávaly. V lednu totiž americký odvolací soud odmítl původní pravidla FCC, která zakazovala operátorům zvýhodňovat některý přenášený obsah. Komise původně zvažovala, že se kvůli udržení stávající podoby internetové neutrality bude dále soudit, nakonec se ale rozhodla od právních bitev ustoupit a umožnit operátorům zpoplatnit přednostní přenos některých dat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám