Hlavní obsah

Šest bank žalovalo Olympus kvůli účetnímu skandálu z roku 2011

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Japonská společnost Olympus čelí žalobě od šesti domácích bank kvůli účetnímu skandálu z roku 2011. Banky požadují po firmě odškodné 27,9 miliardy jenů (5,4 miliardy Kč).

Foto: Kim Kyung-Hoon, Reuters

Článek

Olympus se v minulých letech ocitl v centru jednoho z největších firemních skandálů v Japonsku, a to kvůli podvodu se zatajováním ztrát z investic. Firma falšovala účetní výkazy, aby skryla ztrátu z investic v objemu až 1,7 miliardy dolarů (33,8 miliardy Kč). Na podvody v roce 2011 upozornil bývalý šéf Olympusu, Brit Michael Woodford.

Mezi banky, které žalují Olympus, patří State Street Trust and Banking Co Ltd, Mitsubishi UFJ Trust and Banking Corp a The Nomura Trust and Banking Co Ltd. Společnosti chtějí odškodné za falešná finanční prohlášení předkládaná firmou v letech 2000 až 2011. Banky se domáhají škod jménem investorů, jejichž finance spravují.

Miliardové odškodné

Kvůli skandálu bylo u soudů předloženo téměř 20 stížností s požadavkem na odškodné 85,6 miliardy JPY. Soud zatím uznal pět žalob, včetně žaloby bank. Případy musí být předložené soudu nejpozději do tří let od odhalení skandálu, napsala agentura Reuters.

Loni soud odsoudil tři bývalé manažery Olympusu za jejich účast ve finančním skandálu. Za porušování zákonů dostali podmínku a pokutu 700 miliónů jenů.

Společnost se po vypuknutí skandálu propadla do ztráty a její akcie klesly až o téměř 80 procent. Od té doby se však již vrátila k zisku, její akcie posílily a loni se jejím největším akcionářem stala jiná japonská firma, Sony. Olympus je předním světovým výrobcem diagnostických endoskopů, na globálním trhu má podíl 70 procent.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám