Hlavní obsah

Informatika se vyučuje už na prvním stupni, internet je v základních školách samozřejmost

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bez alespoň základních dovedností práce na počítači se dnes obejde při ucházení se o práci jen málokdo. Není proto divu, že se informatika vyučuje povinně již na základních školách, a to často už během prvního stupně. Průzkum „Jaké jsou internetové děti“ společnosti Seznam.cz odhaluje, co výuka počítačů přináší.

Foto: Seznam.cz

Výuka informatiky je na konci prvního stupně na většině škol povinná.

Článek

S povinnou výukou informatiky začínají dvě procenta škol hned v první třídě. „Výuka počítačů je samozřejmostí v 5. a 6. třídách, kde ji má pro žáky jako povinný předmět 91 % dotázaných škol. Od sedmé třídy povinná výuka postupně klesá – v 8. a 9. třídě ji mají děti předepsanou jen v 50 % ZŠ – a žáci si ji zde mohou zvolit jako volitelný předmět,“ uvedl Michal Nosek, specialista výzkumu trhu ve společnosti Seznam.cz.

Všechny školy jsou dnes již vybaveny učebnou s internetovým připojením. Tím je vybavena i polovina běžných tříd a knihoven. Nutno podotknout, že přístup není neomezený. „Přístup k počítačům je pro děti často různě limitovaný. Skutečně neomezený přístup k internetu, například na zkrácení dlouhé chvíle nebo o přestávkách či pauzách na oběd, mají žáci ve třetině škol,“ komentoval výsledky průzkumu Nosek.

Foto: Seznam.cz
Foto: Seznam.cz

Samy děti berou hodiny informatiky jako důležitý zdroj informací o světě počítačů a internetu. „Toto tvrzení platí obzvlášť pro rok, kdy s informatikou jako předmětem začínají. Kladné hodnocení bylo zaznamenáno i u vyšších ročníků. Pouze 14 % deváťáků tvrdí, že většinu probírané látky už zná. Naopak většina se naučí něco nového a 20 % se nových věcí dozví dokonce spoustu,“ podotkl specialista výzkumu trhu ve společnosti Seznam.cz.

Vyhledávání není problém

Vyhledávat na internetu a hrát počítačové hry není pro žáky čtvrté třídy žádný problém. „Ve 4. třídě umí posílat e-maily 58 % dětí, v 6. už 79 %. Pomaleji si děti osvojují hledání v mapách nebo práci s MS Office,“ řekl Nosek.

Foto: Seznam.cz

Prostor v hodinách učitelé věnují samozřejmě také výuce internetové bezpečnosti. 31 % z nich uvedlo, že jedním ze zdrojů je pro ně projekt společnosti Seznam.cz – Seznam se bezpečně. Někteří také používají informace ze stránek bezpecnyinternet.cz.

Povinná výuka informatiky

Na tuzemských školách je výuka informatiky povinná, řídí se rámcovým vzdělávacím programem ministerstva školství.

Ten však školám nijak neurčuje, jak má výuka vypadat. Pouze určuje, jaké znalosti školáci mají mít po skončení prvního a druhého stupně. Učební plán je tak plně v režii učitelů.

Vzdělávací program ministerstva školství je k nahlédnutí zde.

Průzkumu se účastnily dvě stovky učitelů a více než 3500 žáků 4. a 9. tříd. Kompletní výsledky naleznete na stránkách Seznam.cz Výzkumníku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám