Hlavní obsah

Zaplaťte za balíček, vydávají se podvodníci za celníky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podvodné e-maily, v nichž se počítačoví piráti vydávají za příslušníky české celní správy, kolují v těchto dnech internetem. Zprávy jsou odesílané ze zahraničí a obsahují padělanou výzvu k zaplacení cla, v opačném případě bude fiktivní zásilka vrácena do ciziny. Uvedl to mluvčí Generálního ředitelství cel Jiří Barták.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

E-mail napsaný v angličtině měl podle celníků příjemce napodobením oficiálního dokumentu přimět k zaplacení vymyšleného poplatku 2500 eur (zhruba 68 000 Kč). "Generální ředitelství cel již podalo trestní oznámení a ke stejnému kroku vybídlo i příjemce e-mailu," uvedl Barták.

Mluvčí upozornil, že celní správa výzvu k zaplacení poplatků posílá českým občanům a firmám v českém jazyce buď zprávou do datové schránky, nebo dopisem s modrým pruhem. Podezřelé bylo i to, že česká celní správa vybízela v podvodném e-mailu k platbě na údajný účet přepravní společnosti. "V případě setkání s obdobnými případy doporučujeme kontaktovat celní úřady nebo Generální ředitelství cel," dodal Barták.

Mluvčí poukázal na to, že obdobné podvody zneužívající jméno celní správy se objevily počátkem loňského roku. Padělané výzvy k zaplacení tehdy souvisely s podvodnými internetovými nabídkami zánovních aut za nízkou cenu z Británie. Podvedení tehdy auta nedostali a někteří přitom platili dvakrát. Nejdřív předem polovinu kupní ceny vozidla, a pak ještě údajné celní poplatky.

Využít předvánočního shonu, kdy si řada lidí nechává posílat dárky prostřednictvím přepravních společností, se snaží i další podvodný e-mail. Kyberzločinci se v něm vydávají za pošťáky a prostřednictvím e-mailu se snaží propašovat do počítače nebezpečný virus. [celá zpráva]

Foto: CSIRT

Podvodný e-mail

Reklama

Výběr článků

Načítám